Zbirka prica i razmisljanja bez kronoloskog reda
lunoprof
Blog
subota, siječanj 29, 2011
 

Pitali su me .. hej.. kaj si glistice zaboravila? .. ajd malo njima ili tam..  Veceras slusam predivne svirke ludih muzicara na fenderu ili les..    A jedino kaj mogu je, sjetiti se crvaka.. onih malenih, cas debelih, cas tankih..

Zorom, znate.. na plazi, uglavnom na Banj.. tamo gdje su kogule preko pijeska... a valici jutarnje bonace polako mreskajuci titraju.. Na istoku bijelo polako postaje rumeno, no on vas jos ne vidi. Tek kad proviri, onako crven, znati ce da smo opet tu.

Mala kantica, malo gegave siroke platnene hlace.. dlanovi izgrizeni solju, prsti hrapavi razgrcu prvo kogule, ..a onda njezno, sasvim njezno izvlace male glistice.. Vade crvake, koji se zakaceni medu prstima preplicu.. Dodajem kanticu sa malo pijeska, a prsti ispustaju crvaka u nju.. Cucnem i gledam u rupicu cekajuci sljedeceg crvaka medu hrapavim prstima.. Kantica spremna..

Crvena lopta nas je obasjala.. Vrijeme za povratak.. Eska, za danas, za sutra mozda.. Pokrivena vlaznom lanenom krpom. Ponosno je nosim onih citavih 50m do kuce. Nisam smjela kopati pijesak, radi ruku.. Nije to za curice, prsti postaju hrapavi, a  nokti se nekako cudno bruse u vlaznom kvarcu. No voljela sam cuvati kanticu i crvake. Mozda cu smjeti sutrasnje sunce docekati na kaicu.. Ja bez kape, bijelo plave, vjecito mokre kose, a on sa muskim facoletom sa cetiri gropa po kantunima ispod sesira.. Nekog ludog sesira. uvijek su mu ih nosili, iz Afrike, sa francuskih promenada.. muske, zenske, cak i safari, za lov na lavove.. jedino je facolet bio stalan.. Voljela sam vidjeti jedan slamnati sesir, pomalo zenskast, beskrajno smijesan, malo otrcan, pomalo meksici.. Bila kosulja sa zavrnutim rukavima i uvik bile gace, koje su se sive vracale doma..

Ni mi bilo tesko. Prva sam se digla i prosla preko cile terace da mi ne utece. Kad sam vidla crvake, bilo mi je lakse.. tu je negdi.. idem danas!  ..Na provu, da ne smetam. I da on moze zadivat esku. Makar ja sve znam i mogu, nisam valjda beba.. Ali eto kad je vec blizu njega, da ne skacen po kaicu.. A kaic drven, tezak, sirok.. ni znao nije da lebdim po njemu. Sunce visoko, tunja zapletena, moja naravno.. spremjena za popodnevnu zabavu odmrscavanja iza pizolota. Mrizica sa ribon zabacena unutra. Sunce se diglo, valja poc. Ja vozin staroga sigala.. a nisan ga mogla upalit.. ni sa zaleton.. Sricom, ima je ko drugi. Kad bi krenia nije sta. Kolpo morto.. capaj.. ajde.. Vezi. Jel dobro? Bacia je oko, nije bas bilo kako triba.. ali nije bilo primjedbe. Sta mislis oce se odvezat? Nece, dobro je. Onda sve u redu, kaze. Riva, teraca kafica, pa se malo falit.. Puno sa ceron, manje sa ribon, pa doma. A onaj konop, sta je tribalo bit gori je doli.. ali zac bacelavat ako drzi.. Ne vridi ubit volju, kad je vec ima. A mozda nauci konacno i tu tunju vezat.

Sunce visoko, ali nikad nije peklo. Glavu zabijes u more i sve u redu.. Jos do doma, polako. Puno puta rec.. eee,.. eeeee, evala mestre.. aa pa zavrtit rukom. Pozdravit sve i pitat ih kako su.

Rucak. Pomidori mirisu ka ludi. Zrikavci zricu.. Ja cu se ic bacit, na skrape, u valove maestrala, par puta na glavu ili lastu, da se rasfriskam.. A on ce lec.. ka i svi ostali.. ispod odrine, na teracu.. ubit oko. Doklin ne prode sparina.. Ja cu ist tople praskve i cidit ih po ciloj teraci, ili cu sist na skalinu prema moru. Posli cu citat nesto.. Dokli opet ne naden nekog drugog posla.. Do tri mosta.. ili na Vlacicu.. nemam pojma, tesko je mislit, sparina je. Sve dolazi samo na svoje misto, bas kako triba.

A posli ce doc vecer nakon lipog dana.  

A gliste.. gliste su mi nekako daleko ovih dana. Lovim sitnu ribu, na crvake. To je najbolje sto mogu lijepoga. 

 

 

*** ovo nije crvak, crvak izgleda kao mala kisna glista ili glista za pecanje ..

    ovo je jadranski crv i u prici nije spomenut        

lunoprof @ 00:02 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
flashHeader
geotoolbar

web tracker