Zbirka prica i razmisljanja bez kronoloskog reda
lunoprof
Blog - srpanj 2012
petak, srpanj 27, 2012
 

Pored gradske kavane, u sredistu Zagreba, stajale su kocije. Svega nekoliko, uvijek spremni povesti putnika u lijepu setnju pazljivo ga zamotavsi u dekicu.
Za razliku od tada, danas, u sredista Zagreba, ima jako mnogo konja bez kocija koji... ne sluze nicem. Nikad nisu bili upregnuti i nikad ih nitko nije poveo pravim putem. Bic nisu iskusili, a mozda su trebali. Kocijasi koji bi ih trebali vodili davno su izumrli...

Naocnjake im nitko nije skinuo i tako bauljaju zivotom pokusavajuci sami izigravati kocijase upregnuti tek na drzavne jasle. Kocijase i kocije izgleda nitko od njih nema potrebu naci, a posebno ih ne zanimaju putnici.
lunoprof @ 07:48 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 24, 2012
Navika dobijanja tudeg ili nezaradenog u manjim kolicinama prokleta je navika, cini ljude nesretnima. Ne zato sto su dobili neopravdano, vec zato sto zaborave raditi da bi imali, a poklonjeno ili oteto ne traje dugo.
 

Luna


lunoprof @ 14:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 

Mi smo to drustvo koje kritiziramo... Izgleda kako smo prosjecno gledano poprilicno bolesni. Nasi politicari su nas odraz. Nase ogledalo koje rijetko kada kao takvo gledamo. Valjda bi se uzasnuli pa bjezimo od sebe sama.. ....Bjezimo pljujuci po vlastitom odrazu kao da to nikakve veze sa nama nema..
 

luna


lunoprof @ 12:03 |Komentiraj | Komentari: 0
Covjek bez stava ima razlicita misljenja kao i onaj sa konzistentnim stavovima prema zivotu u i oko sebe. Sa prvim je tesko razgovarati i uvijek je upitno to sto tvrdi, pa tako bilo kakva rasprava ili promisljanje postaju beznacajni, dok se sa drugim mozes slagati ili sukobiti u raspravi i sve nekako ima svoj smisao... pod jednim uvjetom, da nisi ti prvi covjek.
 

 

Luna


lunoprof @ 11:21 |Komentiraj | Komentari: 0
Linic je, kazu novinari u mnogim clancima jedini koji obavlja svoj posao. Na kraju clanaka i narod je u to povjerovao. Povijest se ponavlja.. Citaoci su u ovim krajevima oduvijek vjerovali u krive stvari, jer ne znaju citati izmedu redaka, a u recima pise bas ono sto elita zeli da misle. Za drugacije, nedostajalo nam je ne pismenosti, vec neophodno potrebne gradanske tradicije, umjesto hajduckog gena za detekciju istina.
 

Luna


lunoprof @ 08:31 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 18, 2012
 

Na svijetu bi bilo puno vise mira kad bi se ukinule sve vjere. No jednako toliko bi bilo manje ratova kad bi se ukinula samo jedna vjera, vjera u novac.
 

 
by Luna
 

 
lunoprof @ 12:32 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 16, 2012
for rentIdeje i Projekti. Novosti i vazne objave i najave nase Vlade svakih nekoliko dana. Jucerasnja ne zadovoljava ni znanje elementarne matematike.. ili je to ipak samo opaki kriminal?

Naslov vrlo zvucan:
Fiksna cijena po kvadratu. Nemate za kupnju stana? Unajmite ga od države!
a iza toga sadrzaj vrlo mucan.

Vlada/Drzava zeli otkupiti gotove stanove i iznajmljivati ih za 3,6eur/m2. I to bez da su se prethodno donjeli suvisao zakon o najmu i porezima na nekretnine ili na prihod od najma. Kad procitate vidjeti cete da nam ti zakoni nece ni trebati.

Plan sa najmom stanova od drzave vec na cijeni pada u vodu za svakog sa malo zdravog razuma. Prosjecni gotovi stanovi imaju ca 65m2. Recimo da se mogu otkupiti za 85.000eur-a. Kad bi nasa drzava imala te novce i kad ne bi trebala kredite za taj otkup, potrebno bi bilo 363 mjeseca za povrat ulozenih sredstava, ili 30 godina i to bez odrzavanja i bez placanja poreza koje bi ostali, privatni vlasnici stanova po drugom planu Vlade (Ministarstvo financija - Linic) trebali placati u poprilicnim iznosima.

Gdje pocinje moj bijes i razocarenje u moci suvislog razmisljanja politickih umova? Mislim da je sasvim jasno. U troskovima i gubicima koji bi tim projektom bili naneseni drzavi i gradanima, onima koji otplacuju sve svoje kredite, rezije, odrzavaju svoju imovinu i placaju poreze da bi ih politicari pljackali svojim losim odlukama ili tek neznanjem.

Najam od 3,6eura/m2 jedva da je dovoljan za odrzavanje nekretnina i kad se sami brinete i obavljate sitne popravke, a pogotovo ako ih odrzavaju javne ili jos bolje podobne tvrtke sa "podobnim" cijenama. To znaci da samu vrijednost drzavnih ulaganja u nekretnine nitko od predlagaca ni ne misli dobiti natrag.  Stoga citav projekt predstavlja vec u svojoj zamisli direktni gubitak.
Suludo, zar ne? Iz budzeta planiraju uzeti za investiciju koja je unaprijed u 100% iznosu predvidena kao gubitak. Kad bi na to dodali kamate, sto je nuzno, jer drzava nema ni za osnovne, dnevne troskove novca, za jedno 30-tak godina dosli bi do neke cetverostruke vrijednosti gubitka ulozenog. Za kupljenih 10.000 stanova direktni gubitak drzave iznosio bi 850 milijuna eura, sa kamatama na 30 godina 3,4 milijarde eura.

No to nije citav gubitak. Linic vec radi u suradnji sa MMFom na novom oporezivanju nekretnina u privatnom vlasnistvu. Ne u drzavnom, samo u privatnom. Posebno visoko one koje se ne koriste, odnosno ne iznajmljuju. Privatni vlasnici bi time bili prinudeni iznajmiti sve sto bi se iole moglo nazvati "viskom nekretnina" po cijeni istoj ili vjerojatnije nizoj od drzavne, a onda platiti umanjeni porez na imovinu, ali i na prihod od najma, koji bi ipak zbrojen bio manji nego na prazne nekretnine. Takav slijed ponasanja vlasnika je logican jer daje najmanji moguci gubitak sredstava.

Ta matematika nije tako komplicirana da se ne bi odmah "prikazao" rezultat. Od 3,60 eura/m2 privatni vlasnik bi ostao kratak barem 30% zbog raznih poreza i nameta. Ostalo bi mu maksimalno 2,50 eura/m2, a kod nize cijene najma ne vise od 2,00 eura/m2. Znaci manje od potrebnog za odrzavanje ili dovoljno tek za nuzno odrzavanje, svakako nedovoljno da ne bi nekretnina vidno propala za maksimalno 10 godina. Realno je ocekivati sveopcu devastaciju objekata puno ranije, barem kod novih vlasnika koji jos vracaju kredite za te nekretnine. Kredite za koje moraju zaraditi iz savim drugih poslova jer ce najam biti dovoljan tek za odrzavanje ili cak proizvoditi cisti gubitak. Doduse manji nego bez najma, ali svakako gubitak.

Konacna posljedica je sveopca rasprodaja nekretnina, pad cijena i bankrot cak i onih koji su mislili da je ulaganje u nekretnine manje vise sigurno (bar u iznosu ulozenog) makar ne i jako profitabilno.
Drastican pad cijena, rasprodaje ali i drazbe, bankroti gradana, gubitak kreditne sposobnosti, uvecanje poreza od strane drzave radi dodatnih budzetskih troskova za kupnju, potpun zastoj stambene izgradnje ali i neodrzavanje postojecih objekata biti ce brza su i direktna posljedica ovih novih ideja i planova Milanoviceve Vlade.  

Prikrivanje iznosa zaduzenja drzave kupnjom novih nekretnina na leasing (ne vidi se u bilanci kao dug) ili potpunim upropastavanjem stednje u drugom mirovinskom stupu (za koji su vec navjestili povecanje izdvajanja) njegovim koristenjem u ovoj malverzaciji nece ikome razumnom uspjeti skriti svu negativnost ovog plana, kao ni kolicinu iznosa "rastrajbanog" novca.

Nemaliciozni gradani ce placati Vrdoljakove stanove u kojima nece stanovati i Liniceve poreze koji ce neminovno rasti, bez sumnje kako se radi o pogodovanju stanograditeljima. Pomisljajuci u svom, svakodnevnom gradanskom jadu tek na neznanje, nesposobnost ili samo nesnalazljivost danasnjih ministara. Nece se sjetiti "Onih" koji su napravili gomilu nekvalitetnih stanova, potpuno energetski neucinkovitih, stanova koje bi jako tesko mogli prodati ako udemo u EU bez dodatnih poboljsanja i svakako ne po dosadasnjim cijenama. "Onima" koji su najvise zaradili proteklih godina na nekretninskom boom-u i kompletu pratecih malverzacija.

A maliciozni gradani, ...eh, oni ce biti bijesni sto ih politicari direktno zaduzuju za najmanje 3,4milijarde eura da bi "spasili podobne". Bas one gradevince i bankare koji su dobro zaradili na sada vec promasenom nekretninskom business-u.

Ovaj "Socijalni projekt" je samo spasavanje dosadasnjih podobnih uz beskrupulozno posljedicno i istovremeno financijsko unistavanje drzave i gradana.
Gradanski bijes i nimalo dileme o karakteru ministara koji donose ovakve odluke moguca je posljedica jer je sigurno da ministri koliko god neznanja posjeduju, tablicu mnozenja i zbrajati poznaju dovoljno kako bi bili svjesni koliko sveopce stete sa ovim svojim potezima proizvode.

Da li bi se ovaj najnoviji komplet "socijalnih" mjera i prijedloga mogao nazvati direktnim ugrozavanjem nacionalnih interesa? Ili tek kriminalom?

Na kraju postaje svejedno da li ce posljedice biti proizvod neznanja, nemara ili namjere.

 

 

 

Luna

.

lunoprof @ 10:39 |Komentiraj | Komentari: 0
flashHeader
geotoolbar

web tracker