Zbirka prica i razmisljanja bez kronoloskog reda
lunoprof
Blog - srpanj 2010
srijeda, srpanj 28, 2010
Kako je lijepo saznati o "pravom" bussinesu, sa velikim parama i uspjesnim "manager-ima" u drzavnim poduzecima... ma, mozda i nije bas tako lijepo, ali svakako vrlo zanimljivo i intrigatno.

Eto.. dogodio se sukob, ZG Holdinga, Grada i Bandica, pa se vise ne zna tko ce kome za sto naplatiti ili nece platiti... gace se tresu, ali pomalo, znaju na koncu svi, kako to ipak ne ide iz njihovog dzepa, nego od naseg, gradanskog novca. Cisto, sujete radi, cini mi se, zataskavaju se detalji i dalje, makar je global izasao na svjetlo.

Holding nabavlja gradski vozni park, prvo predsjednik Ljubicic tramvaje, a zatim Covic autobuse... sitnica od ukupno 2,3milijarde. Sto ce ti ugovor, bilo kakav pisani trag, sporazum sa Gradom... pa to je tek kap u moru godisnjeg gradskog proracuna od 12 milijardi.. ratice busotramvajske od ciglig 240 milijuncica.. nije vrijedno papira. A moze se reci kako je i sparanje pri nabavci bilo uzeto u obzir, ni trunke, ni listka nije utroseno, ni tinte..

Rijec je rijec.. pogotovo ako ti je Bandic da. ..  sto bi "top-holding" management uopce bio zabrinut.. .. pa zna se kako se posluje, nije zvaka za seljaka pa da se jos i neki papiri potpisuju i uplece vise ljudi, ne daj boze ekonomski elaborati, studije, financijski planovi... to se moze i u trojci rijesiti.. Nije bitno ni sto takvu nabavku smije raditi samo Grad, a ne Holding sam.. pa Bandic je rekao .. (neka visi Pedro..)

Dakle, sve bijase dobro, piramida trojki u maksimalno uspjesnoj akciji, sto nema i sto fali, nabavi se itd.. stvori se, carobira.. treba samo delati..

A onda dode vrijeme kad se loncici porazbijaju i polako osta Holding sam. Skupstina tj. Grad pocinje pitati, Bandic cunja po Luckom sa drustvanjcem, a leasinge treba platiti. ZET-u Bandic smanjuje subvencije sa 750 na 655, minusic od 95 milijuna kuna.. nisam ni znala da ZET prima tolike subvencije od grada, a nije mi jasno ni zasto ih prima.. Zar se karte za prijevoz ne placaju? Zar ne bi ZET kao samostalno poduzece trebao pozitivno poslovati? Cemu te subvencije, manje ili vece? ... pala sam s Marsa jos jednom u zivotu i cini mi se kako sve manje shvacam..

Pobjesnjeli Covic trazi hitan sastanak sa Gradonacelnikom i isplatu dogovorenog.. zatražiti će od gradonačelnika, sitnicu, 136,7 milijuna kuna - koliko godišnje stoje troškovi lizinga za nabavljenih 214 novih autobusa.

Bandic dao rijec, Bandic uzeo rijec... zna se. Covic bijesni... zna se. Sve radni ljudi ogorceni sistemom u kojem su se cudom nasli..

A Holding, koji kao vrlo uspjesna i sposobna tvrtka ne placa gradu pristojbe za koristenje zemljista, instalacije i sve ostalo... tj. prakticno ne placa najam.. mogao bi od Skupstine dobiti dodatni udarac naplatom stvarnog najma..

Lijepo li je biti Gradski ili Javni manager... "nema da omanes"... ..                      ..kad ti ne plate ono za sto ni nemas ugovor .. pobijesnis ....                                   ...troskova skoro da i nemas, koja to budala jos najam i ostalo racuna i placa? ..     ...kad poslujes nikako i aljkavo, dobijes subvenciju, sto bi se uopce trudio?

Zato je opca jagma u Zagrebu za zaposlenjem u Gradskim poduzecima, takve place nema nigdje.. pa sto ne bi bilo, naci ce se, ili iz subvencija ili iz bijesa..

Lijepo je vidjeti uspjesne bussinesmanove, zar ne?

Luftung-rijec-bijes manageri svuda oko nas.. i delaju. Nezaustavljivo "delaju" i ne daju se sterati... 

Nigdje ni glasa o smjenjivanju direktora koji tako posluju. Nigdje istraga za privredni kriminal. Nista... cekamo jesen.. no nisu nam rekli koju.. a sumrak je sve blize..

Jedino poneki  (naglasak na poneki) skupstinari "poskrivecki",  polako (naglasak na polako) skupljaju pricice o raznim "cvrstim usmenim" ugovorodogovorima proteklih desetak godina.. i racunaju koliko je grad u ili blizu bankrota..


 

lunoprof @ 19:55 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 27, 2010
 

stednja na svakom koraku, ministarstvo jedno ugasilo 245 znastvenih projekata...

no druga kupuju 1103 nova vozila, vecinom limuzine...

 sasvim razumljivo... stedimo korake, zato nam trebaju vozila ...

lunoprof @ 10:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 26, 2010
lunoprof @ 14:04 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 22, 2010

The Ghostbusters

 
klikaj sam, (dupla strelica iza broja 16) gledaj i citaj, ritam zadan tip "kako tebi pase"
ukupno ima 16 slajdova
 
lunoprof @ 21:11 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 21, 2010

ghostbusters Mali izbor stambeno-poslovnih objekata u centru ili relativnom centru ZagrebaJadran Passage - idejna studijastambeno-poslovnog kompleksa

Autori:  Igor Presečan, Damir Gamulin, Silvija Pranjić, Ela Prižmić
Lokacija: Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2008.
Investitor: JADRAN GRAĐENJE

Kombiniranje života u centru grada s prednostima života u predgrađima (ozelenjene površine, intimnost, povoljna stambena orijentacija, stvaranje međususjedskih odnosa) osigurava kvalitetu stambenih prostora. Slojevitost izgradnje kompleksa locira stambenu etažu u gornjim slojevima, kreirajući ambijent intimne stambene zone - život u krošnjama drveća Crni monolit, poslovni neboder

Autori: Hrvoje Bakran, Zdravko Krasić, Dražen Plevko
Suradnici: Iva Čuljak, Šejla Čelhasić
Lokacija: Savska cesta-Slavonska avenija, Zagreb
Status: dobivena lokacijska dozvola
Godina projektiranja: 2008.
Investitor: Autoservis Savska d.o.o.
Površina parcele: 2583 m2
Površina tlocrta: 44311 m2

Neboder je oblikovan kao crni monolit, upravo u potrazi za vlastitom ne-formom. Višestrukim ponavljanjem neutralnih otvorenih prostora omogućuje se slobodni smještaj sasvim različitog, neodređenog i proizvoljnog sadržaja - od strogo privatnog, poslovnog ili apartmanskog do javnog, uslužnog, trgovačkog i rekreacijskog na donjim, te na najvišoj etaži.

 

Poslovna zgrada Adris - Idejni prijedlozi sa natjecaja  TDZ-Adris grupa

Na mjestu stare Tvornice Duhana Adris grupa zeli graditi poslovni kompleks. Kupnjom Zagrebacke Tvornice duhana dosli su do vrijednog prostora, dva rjesenja sa natjecaja koji su raspisali nasla sam na net-u ... izvolite ..


Varijanta 1 - Stara Tvornica Duhana Idejni prijedlog 1. sa natjecaja

Autori: Saša Randić i Idis Turato
Suradnici: Igor Dragišić, Gorjana Drašković, Margita Grubiša, Ida Polzer, Ana Staničić, Danijela Škarica, Janja Zovko, Ivana Žalac, Ivan Palijan
Lokacija: Jagićeva ulica bb, Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2007.
Investitor: Adris grupa
Površina parcele: 7073 m2
Površina tlocrta: 21461 m2

Glavna je ideja bila omogućiti svim korisnicima poslovnog bloka da gradske znamenitosti što je spektakularnije moguće vide iz zbiljske poslovne građevine. Očuvanje starog tvorničkog kompleksa, sagrađenog 1882., bilo je zadano, kao i integracija sadašnjih sadržaja na parceli, tako da se rješenje logično nametnulo samo. Na metalne potpornje podigli smo konstrukciju u obliku platforme koja lebdi nad postojećim stanjem, stvarajući ispod nje zaštićeni javni prostor.

 Idejni prijedlog sa natjecaja 2. - TDZ-Adris grupa

Varijanta 2 - Stara Tvornica DuhanaAutor: Igor Franić
Suradnici: Tatjana Derenčinović, Andreja Dodig, Petar Reić, Simona Sović, Zorana Zdjelar
Lokacija: Jagićeva bb, Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2007.
Investitor: Adris grupa
Površina parcele / Site area : 7064 m2
Površina tlocrta: 20558 m2
Fotografija: Studio za arhitekturu

Posebna pozornost posvećena je organizaciji radnih, uredskih prostora. Pomak u kvaliteti ostvaruje se u prazninama, otvorenim prostorima s pogledom na sve strane, pristupačnim s gornjih i donjih „klasičnih“ etaža, koje na taj način postaju dio radne strukture. Otvorene etaže predstavljaju radne pejzaže, trgove, koje na opušten način transformiraju uredsku atmosferu soba, zidova, stolova u ambijent individualnoga ili grupnog rada drugačijih potencijala za nove kreacije.

BAN CENTAR 

   Pogled kad dodes s Banetovog Trga

i sa unutrasnje strane

Dvorisna strana

Autori: Svebor Andrijević, Otto Barić, Senka Dombi
Suradnik: Marina Smokvina
Lokacija: Ugao Cesarčeve i Kurelčeve, Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2007.
Investitor: Centar Gradski podrum d.o.o.
Površina parcele: 3200 m2
Površina tlocrta: 32000 m2

Forma zgrade je rezultat postojeće tektonike. Plohe susjednih pročelja i ulica, mase postojećih blokova, kao i nagibi krovova i linije vijenaca nastavljeni su i nadograđeni novom formom koja je rezultat superponiranja svih prepoznatih urbanih elemenata.
Zabati susjednih zgrada uz dvorišnu granicu bit će ozelenjeni "vertikalnim vrtovima". Blok je novom zgradom zatvoren, dovršen, a istovremeno se otvara njegova unutrašnjost. Prodorima u prizemlju javni prostor se uvlači u blok postupno preuzimajući intimniji karakter: ulično pročelje s izlozima lokala, zatvorena shopping ulica, otvorena djelomično natkrivena pješačka ulica, ugostiteljski lokali, dječja igrališta, zelenilo

"lifestyle" - Cvjetni trg - HOTO

Za objekt "lifestyle", investitorski frontman Horvatincic, lobista v Zagrebu Bandic, nisam nasla ni jednu suvislu idejnu animaciju, tak da si bas ne mrem predociti tu kristalnu divotu bez staze i puta. Jedna, zalutala, (jedino kaj ima na netu) animacija je, u kojoj mozete uociti staklenu kupolu koja ce avetinjski svijetliti nocu. Ako se stvarno izgradi ocekujem plavi-zastrasujuce svjetlosni pogled iz kupole. Nek se zna tko je gazda. Javni interes je ocit... zastrasujuci. Bas kako zele svi koji brane, cuvaju i trude se probiti prolaz ka toj kupoli. Duhovi se vec sada naslucuju... hoce li izaci ?

idejni - animacija


  ghostDa li su Ghost Busters dovoljno jaki i spremni ?za one koji imaju face, link :  http://www.facebook.com/lunoprof?v=box_3

lunoprof @ 16:08 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare

Mali subjektivan izbor stambeno-poslovnih objekata u centru ili relativnom centru Zagreba

 Jadran Passage - idejna studijastambeno-poslovnog kompleksa

Autori:  Igor Presečan, Damir Gamulin, Silvija Pranjić, Ela Prižmić
Lokacija: Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2008.
Investitor: JADRAN GRAĐENJE

Kombiniranje života u centru grada s prednostima života u predgrađima (ozelenjene površine, intimnost, povoljna stambena orijentacija, stvaranje međususjedskih odnosa) osigurava kvalitetu stambenih prostora. Slojevitost izgradnje kompleksa locira stambenu etažu u gornjim slojevima, kreirajući ambijent intimne stambene zone - život u krošnjama drveća  

Crni monolit, poslovni neboder

Autori: Hrvoje Bakran, Zdravko Krasić, Dražen Plevko
Suradnici: Iva Čuljak, Šejla Čelhasić
Lokacija: Savska cesta-Slavonska avenija, Zagreb
Status: dobivena lokacijska dozvola
Godina projektiranja: 2008.
Investitor: Autoservis Savska d.o.o.
Površina parcele: 2583 m2
Površina tlocrta: 44311 m2

Neboder je oblikovan kao crni monolit, upravo u potrazi za vlastitom ne-formom. Višestrukim ponavljanjem neutralnih otvorenih prostora omogućuje se slobodni smještaj sasvim različitog, neodređenog i proizvoljnog sadržaja - od strogo privatnog, poslovnog ili apartmanskog do javnog, uslužnog, trgovačkog i rekreacijskog na donjim, te na najvišoj etaži.

Poslovna zgrada Adris - Idejni prijedlog sa natjecaja 1. - TDZ-Adris grupa

Varijanta 1 - Stara Tvornica Duhana

Na mjestu stare Tvornice Duhana Adris grupa zeli graditi poslovni kompleks. Kupnjom Zagrebacke Tvornice duhana dosli su do vrijednog prostora, dva rjesenja sa natjecaja koji su raspisali nasla sam na net-u ... izvolite .. 

Autori: Saša Randić i Idis Turato
Suradnici: Igor Dragišić, Gorjana Drašković, Margita Grubiša, Ida Polzer, Ana Staničić, Danijela Škarica, Janja Zovko, Ivana Žalac, Ivan Palijan
Lokacija: Jagićeva ulica bb, Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2007.
Investitor: Adris grupa
Površina parcele: 7073 m2
Površina tlocrta: 21461 m2

Glavna je ideja bila omogućiti svim korisnicima poslovnog bloka da gradske znamenitosti što je spektakularnije moguće vide iz zbiljske poslovne građevine. Očuvanje starog tvorničkog kompleksa, sagrađenog 1882., bilo je zadano, kao i integracija sadašnjih sadržaja na parceli, tako da se rješenje logično nametnulo samo. Na metalne potpornje podigli smo konstrukciju u obliku platforme koja lebdi nad postojećim stanjem, stvarajući ispod nje zaštićeni javni prostor.

 Idejni prijedlog sa natjecaja 1. - TDZ-Adris grupa

Varijanta 2 - Stara Tvornica Duhana
Autor: Igor Franić
Suradnici: Tatjana Derenčinović, Andreja Dodig, Petar Reić, Simona Sović, Zorana Zdjelar
Lokacija: Jagićeva bb, Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2007.
Investitor: Adris grupa
Površina parcele / Site area : 7064 m2
Površina tlocrta: 20558 m2
Fotografija: Studio za arhitekturu

Posebna pozornost posvećena je organizaciji radnih, uredskih prostora. Pomak u kvaliteti ostvaruje se u prazninama, otvorenim prostorima s pogledom na sve strane, pristupačnim s gornjih i donjih „klasičnih“ etaža, koje na taj način postaju dio radne strukture. Otvorene etaže predstavljaju radne pejzaže, trgove, koje na opušten način transformiraju uredsku atmosferu soba, zidova, stolova u ambijent individualnoga ili grupnog rada drugačijih potencijala za nove kreacije.

BAN CENTAR      Pogled kad dodes s Banetovog Trga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 i sa unutrasnje strane

Dvorisna strana

Autori: Svebor Andrijević, Otto Barić, Senka Dombi
Suradnik: Marina Smokvina
Lokacija: Ugao Cesarčeve i Kurelčeve, Zagreb
Status: projekt
Godina projektiranja: 2007.
Investitor: Centar Gradski podrum d.o.o.
Površina parcele: 3200 m2
Površina tlocrta: 32000 m2

Forma zgrade je rezultat postojeće tektonike. Plohe susjednih pročelja i ulica, mase postojećih blokova, kao i nagibi krovova i linije vijenaca nastavljeni su i nadograđeni novom formom koja je rezultat superponiranja svih prepoznatih urbanih elemenata.
Zabati susjednih zgrada uz dvorišnu granicu bit će ozelenjeni "vertikalnim vrtovima". Blok je novom zgradom zatvoren, dovršen, a istovremeno se otvara njegova unutrašnjost. Prodorima u prizemlju javni prostor se uvlači u blok postupno preuzimajući intimniji karakter: ulično pročelje s izlozima lokala, zatvorena shopping ulica, otvorena djelomično natkrivena pješačka ulica, ugostiteljski lokali, dječja igrališta, zelenilo

"lifestyle" - Cvjetni trg - HOTO

Za objekt "lifestyle", investitorski frontman Horvatincic, lobista v Zagrebu Bandic, nisam nasla ni jednu suvislu idejnu animaciju, tak da si bas ne mrem predociti tu kristalnu divotu bez staze i puta. Jedna, zalutala, (jedino kaj ima na netu) animacija je, u kojoj mozete uociti staklenu kupolu koja ce avetinski svijetliti nocu. Ako se stvarno izgradi ocekujem plavi-zastrasujuce svjetlosni pogled iz kupole. Nek se zna tko je gazda. Javni interes je ocit... zastrasujuci. Bas kako zele svi koji brane, cuvaju i trude se probiti prolaz ka toj kupoli. Duhovi se vec sada naslucuju... hoce li izaci ?

Pogled sa strossa

lunoprof @ 14:46 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 20, 2010
Tko u stvari stoji iza sukoba u Gradu Zagrebu? ..  Na prvi pogled izgleda da je na jednoj strani Bandic, a na drugoj gradani vodeni raznim Udrugama.. no stvar je puno kompliciranija. Ovih par dana intenzivno razmisljam o tome.

Odlucila sam se nakon visesatnog razmisljanja opredijeliti za vrlo jednostavnu opciju. Oni koji brane investiciju u Varsavskoj imaju korist od nje. Tako zakljucujem kako je, naravno, Bandic taj koji ju je omogucio.. a pocinjem sumnjati u njega kao u vodu tog projekta. Ipak je komplicirano. Skupstina Grada, u kojoj je naravno hrpa politicara, citavo sadasnje vodstvo SDP, zeli zaustaviti, tj. usporiti gradnju dok se ne zavrse istrazne radnje inih ozbiljnih policijskih odjeljaka.. ispravno rjesenje za SDP u ovom trenutku kad je krenulo pranje..

A onda se pocinje dogadati. Najedanput ispliva Ministarstvo graditeljstva koje naglo ubrzava rad i odbija sve zalbe, Ministarstvo pravosuda, koje to isto radi u Upravnim postupcima, Ministarstvo murje, koje krece na gradane... U Saboru okrecu glave, prave se kako ih se to nista ne tice, kako je normalno da murja hapsi lezece gradane.. Vladajuci izglasavaju slobodu "radi sto zelis modus" ministru Karamarku. Svi se pozivaju na pravnu drzavu, dokumente, zakone, odluke... Ministar Gospodarstva brani investitora, Udruga poslodavaca krece u obranu kapitala... 

Kosorica ne smjenjuje Gradonacelnika po kratkom postupku, makar ima na to pravo. Sjecate se, Zagrepcani... pa Dropulicka je bila prisilni Gradonacelnik ovog grada, Franjo ju je postavio po hitnom postupku na neko vrijeme, sve dok HDZ nije uspio izbalansirati vlast u gradu. Izabrani tadasnji gradonacelnik izletio je prije nego si rekao keks samo zato sto nije slusao. Kako se ti pozitivni propisi, koji su napravljeni za ovakve "slucajeve" samovolje ne primjenjuju kad treba? Kako se ne dogada da Vlada intervenira i sprijeci divljanje poludjelog Gradonacelnika? 

Zasto i bi, upravo sam jucer procitala kako se Bandic s HDZ-ovcima seta po Luckom. Interesantno, zar ne?

Puno sam ih nabrojila, i svi su se oni nekako urotili i silom zele izgraditi rampu za nase pare gosponu Horvatincicu. Kaj vama to nije cudno? Ja sam zinula i ne zatvaram usta od kad sam shvatila o kojoj hrpi vodecih ljudi Grada i Drzave se tu radi.

Jos nisam nacisto sa "opranim SDP". Koliko je opranih koji i dalje podrzavaju Investiciju? Kako ih Milanovic sada vodi, a onaj mali nasmjeseni blentavi poslusnik na celu SDP grada ispusta samo glasove iz Milanovicevog trbuha, moguce je da ce cekati kolika ce biti reakcija gradana. Jer ZNA SE, Milanovic govori tek kad je sve rijeseno, da se ne bi nekom zameril i slucajno kaj krivo rekel. Moral bi, zgleda, i nekaj odluciti, a za to treba imati muda, zar ne? Tusiranje u Gradskom SDP-u ni bilo dovoljno, namakati treba, dobro zribati cetkom pa pogledati kaj se ispod toga krije... cini mi se kako je skorenim blatom jos jako puno trulezi skriveno.

Najvise od svega me cudi kaj ni glasa cuti nije od HNS-a. Oni su jedini godinama odbijali suradnju i bilo kakav zajednicki rad sa Bandicem i SDP-om u Gradu Zagrebu. Govorili su o povezanosti kriminala i ... bla bla bla .. Glasali su protiv... Ni njih se sada ne cuje.. Pa kaj ne bi bilo ocekivano da ovu situaciju preokrenu u svoju korist? Osim istupa gde. Pusic u Saboru kad trazi odgovornost ministra Karamarka za intervenciju protiv naroda, nisam nis drugo vidjela... Da li je normalno ocekivati od onih koji nikad, ama bas nikad, nisu podrzavali Bandiceve metode vodenja Grada glas?.. i to u trenutku kad je predvidljiv pad takve vladavine.. Naravno, bilo bi. Ovo nije logicno...

Cula sam u privatnim krugovima kako je Bandic odustao od unaprijed dogovorenog nastupa na televiziji, Otvoreno, pred par godina, zbog naravno neodloznih poslova. Tu vecer su ga vidjeli pred Sanaderovom zgradom. Trebam li jos nesto reci?

Medu politicarima je nastupio strah ovih dana, cini mi se. Kordoni murje cuvaju prilaze Saboru. Nitko se tamo nije jos ni uputio, ali svejedno se cuva. Koliko ih je, iz kojih sve stranaka povezano? Toliko zamrsena situacija iznenadno isplivava iz banalne rampe... panika je u redovima, ipak. Bas mi je drago, jako drago.

Koliko god ROBOCAP-ovi izazivaju tjeskobu u vama dok setate gradom, koliko god ih bude vise, dragi moji sugradani, oni su samo pokazatelj panike u vrhuski ove drzave. Kad ih tako vidim, sto ih ima vise, to sam veselija. Budite i vi. 

Salu na stranu, grad je u biti osloboden. Onaj grad u kojem se Zagrebcani zabavljaju. Po kvartovima, jer u centar malo koji Zagrebcanec ide, ak nema goste iz drugog grada. Alkohol kontrole nema danima. Policija zaustavlja samo pjesake, i to vu Centru. Grohotom se smijem, Zagreb je stvarno nepokoreni grad. Kako smo ih zavarali... nas 2.000 ih zadrzava u Centru, a ostalih 1.000.000 caruje po kvartovima. Po kvartovima ipak nema vecih problema ni kriminala. Makar je sva policija Centralno koncentrirana. Oni najveci iz tog miljea opkolili su u stvari sami sebe, zaprli su se kordonima. Kako je to dobar osjecaj...

 Bu frka ak nam dosadi zabava po kvartovima..


Pozdrav iz nepokorenog i pomalo oslobodenog grada Agrama
lunoprof

lunoprof @ 07:32 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 18, 2010

Vratite Grad Gradanima, please...Tak imam te rad... stvarno... volim pogled sa Gornjeg Grada na krovove.. Volim se i danas prosetati centrom ... makar nije kod Varsavske vise tak lijepo.. Ponekad se sjetim Kulusica, Lapa... i tak jos nekih stvari,... bez obzira na dosadasnju devastaciju gradske kulture, nacina zivota, ponasanja, nekak ga volim...

Nije mi zal kad gradski novci posluze za obnovu procelja starih kuca, ulica, ... kad se nesto novo i lijepo dogada u gradu.. To su dakako i moji novci pa ih rado za to dam.

Ali nikak ne podnosim kad za moje novce Bandic i ekipa gradi rampu da bi Hoto mogel napraviti garazu i da bi 10-tak lovasa zivjelo u nekoliko stotina kvadrata na Cvjetnom placu... Nekak lose podnosim trosenje mojih novaca za te iste stvari, kako bi druga ekipa napravila stanove od 400m2 sa bazenom na drugom kraju Trgaca.. Kazu, biti ce to lijepa zgrada, reflektirati ce u fasadi katedralu... ne sumnjam u to.. imati ce i lijepe stanove ti koji ih kupe ili dobe ili su si nadobili, pa buju sad novcece pretvorili u to tak nekaj iz Dinastije..

Najlosije od svega podnosim kaj je oko tih par ljudi, koji se jos i nekako mogu nabrojiti imenom i prezimenom, hrpa onih za koje se ne zna, a trose moje novce.

Nas grad je davno "poseljackio". Mi smo "poseljackili", Da nismo ne bi birali Bandica zadnjih 10 godina, zar ne? Ali ako je sad doslo vrijeme za vracanje grada, zakaj to ne iskoristiti? Nema nikakvog razloga ne obustaviti investiciju u Varsavskoj, ionako Grad nema novaca za nju. A kad investitor nema novaca obustavlja se gradnja, zar ne? Sigurno bi nama, gradanima ovog grada, jedinim vlasnicima i novaca i gradskih povrsina bila manja steta obustava gradnje u Varsavskoj od nastavka... to samo budalama mozete pricati kako sparate novce jer ce obustavom nastupiti veca steta.. Pa za koga steta? Uglavnom za Horvatincica, koliko je meni poznato... Pa ako su IGH&Konstruktor&ZaBa obustavili gradnju uslijed nedostatka novaca na Ban Centru (to je iza Gradske Kavane, onih drugih 600 privatnih garaza) nema razloga da se ne obustavi i izrada rampe u Varsavskoj, zar ne? Uostalom, Grad je odustao ZBOG NEDOSTATKA NOVACA, kazu, od gradnje Gradskih garaza ispred HNK i Srednjoskolskog. Ako nema novca za svoje garaze (da ne pomaze gradnju privatnih mozda bi i imao?), te obustavlja gradnju, kako ima novca za poklanjanje tudoj-privatnoj investiciji? Logika je davno napustila ovaj grad.. Onda kad je netko odlucio sve birtije u gradu zatvarati dovoljno rano kako ne bi imali gdje popiti cugu nakon kazalista.. Tad je poceo Zagreb nestajati... No, imamo sansu, ali samo ako reagiramo kao i za 101-nicu (koja je u meduvremenu isto nestala)...  sa svrhom i ciljano.. vratiti Grad Gradanima

 

svakako procitajte : zagrebancija-tko su aktivisti


lunoprof @ 21:22 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Grad Zagreb izdao je priopcenje u kojem tvrdi kako radi sve legalno.. Internet je cudna stvar, za one koji zele citati... CINI MI SE KAKO OPET LAZU, Kradu i varaju znamo poodavno, no nervira me toliko potcjenjivanje onih koji ih placaju. ovakve stvari su samo formalnost, nisu bitne za sustinu problema u gradu, no jako je ruzno sto od nas rade budale. Ili mi to stvarno jesmo ?

Kako gradilisne table jako puno govore, pomogle su mi da dodem do ovih podataka. Toga ima previse i nije bas jako interesantno, pa sam za vas izvadila samo neke dijelove. Linkovi na stranice izvora, navedeni su na kraju posta, a najinteresantniji tekstovi sa podacima u cjelosti pastani na http://lunuskoli.bloger.hr, sa naravno navedenim izvorima.

Procitajte i razmislite, sluzbeno priopcenje Grada, Informacija o početku radova, rampa, Varsavska ulica, na sluzbenim stranicama glasi :

Temeljem do sada provedenih aktivnosti za organizaciju početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice – izgradnji ulazno-izlazne rampe s pripadajućom komunalnom infrastrukturom, koje investitor Grad Zagreb izvodi na temelju potvrde glavnog projekta ...bla bla .. a u odnosu na započete radove s danom 15.srpnja 2010. godine očitujemo se kako slijedi : bla bla - Budući da je Grad Zagreb citiranim dopisima za asistenciju kod nadležnog Ministarstva aktivirao zahtjev za nesmetano omogućavanje početka radova, isti su započeli sa danom 15.srpnja 2010. godine uz prisustvo nadležnih službi koje obavljaju pojedine faze radova i prema konačnom rješenju o privremenom zauzimanju dijela javno prometne površine (nogostupa) u Varšavskoj ulici na dijelu od Gundulićeve do Trga Petra Preradovića, zbog podizanja zaštitne ograde, Klasa:UP/I-340-03/2009-003/591; Urbroj:251-13-43/201-10-18 od 26.02.2010.godine. bla bla i najvaznije :

Sukladno navedenom, a u odnosu na osiguranu asistenciju nadležnog Ministarstva radovi će biti izvođeni prema uvjetima lokacijske dozvole i potvrdi glavnog projekta sa kojim aktima su upoznati svi zainteresirani subjekti, odnosno stranke u postupku, o čemu je razmatralo i odlučilo o pokrenutim postupcima žalbi nadležno Ministarsvo zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva tako da je sve podnesene žalbe u navedenim postupcima odbilo.

A KAD POGLEDATE OVO DALJE ONDA SE STVARNO PITATE TKO JE TU LUD, A TKO BUDALA ? Bilo je sto primjedbi, zalbi, i tak.. Dosta njih formalnih, samo kako bi se zaustavio pocetak dok se ne preispitaju stvarno bitne stvari. Valjda je skvadri u ministarstvu bilo lakse napraviti popis svega jer se covek zgubi u tolikim papirinama.. Valjda su zato nadzori ministarstva zastite okolisa i p.u. napisali dopis sa popisom svih zalbi i rjesenja po zalbama za period od 07. do 10.u slučaju zahvata “Cvjetni prolaz“. Interesantno je sto se Cvjetni ne tretira vise kao predmet nego kao "SLUCAJ" hahahaha

III. Zauzimanje dijela javno prometne površine - Akti Grada Zagreba, Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Sektora za promet i ceste i MZOPUG-a:
Rješenje Klasa: UP/I-340-03/2009-003/591; urbroj: 251-13-43/201-10-29 od 21. siječnja 2010. godine, koje je poništeno drugostupanjskim rješenjem MZOPUG-a Klasa: UP/II-363-03/10-06/1; urbroj: 531-04-1-10-8 od 22. veljače 2010. godine i vraćena prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak, o kojem još nije odlučeno.


Najvaznije od svega je, na kraju svih zakonskih i legalistickih pizdarija pitati se ...

TKO TO SVE PLACA? TKO SVE OD TOGA IMA KORIST? Kakva je to drzava u kojoj su investitor i odobravatelj gradevinske dozvole jedni te isti ... pogledajte gradilisnu tablu, prvi i zadnji, cine mi se nekako stanovnici iste zgrade.. a vama?  Lako li je tako imati sve potrebne papire... GRAD ZAGREB - sto je to? Zar ne bi gradani Grada Zagreba trebali biti ono sto je najvaznije Gradu?

Na kraju ove balade sa Cvjetnim prolazom, pitam se, sa jakooo,.... jakooo velikim upitnikom.....

Kako je Horvatinciceva zgrada na Cvjetnom dobila gradevinsku dozvolu prije nego postoji pristup, cak prije nego postoji dozvola za izgradnju pristupa garazana za koje je izdana dozvola? Zar je moguce igdje dobiti dozvolu za garazu u koju se ulazi teleportacijom (citaj-bez ulaza)? Zar bi igdje u civiliziranom, legalistickom svijetu postojao investitor koji ulaze milijune u objekt kojem se unaprijed ne zna kako prici?  Cak poceo i gradnju?

E moj Popijac... koga ti branis? Udrugo poslodavaca, u kojem ste filmu? Zar se to zove politika privlacenja investicija? Svi strani investitori vjerojatno ce zbrisati, ne radi gradanske pobune, nego zbog ocitih malverzacija i proteziranja odredenih povezanih gospodarskih subjekata... citaj Mita i Korupcije.. Eeee, Poslodavci i ministrante Popijac.. Ne dovlaci se investicija normalnih, standardnih svjetskih izvora podrzavanjem Korupcije i Kriminala.. A to je u ovom "Slucaju" vise nego ocito..

gradilisne table stvarno cuda pricaju...

linkovi na izvore: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=24689 & http://www.mzopu.hr/doc/Inspekcija/Nadzori_MZOPUG_2007_2010.pdf

neke skracene tekstove, odabrane pa copy/paste mozete procitati i na http://lunuskoli.bloger.hr

lunoprof @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, srpanj 16, 2010
Nadam se kako je svima poznato da investitor u Varsavskoj ulici nije Horvatincic nego grad Zagreb. Od tud treba razmisljati. Tu je polazna tocka potencijalnih malverzacija sa cjeloukupnom investicijom i svakom razumnom vrlo cudna stvar oko zaustavljanja gradnje koju investitor ne zeli i nema novaca za nju. Ne vjerujte nikome koji kaze kako Horvatincic ili HOTO gradi u Varsavskoj, cak ni napisima kako je Upravni sud odobrio Horvatincicu gradnju, jer ne gradi on, nego MI, GRADANI OVOG GRADA!  Horvatincic samo pod sumnjivim okolnostima, svakom logicnom, osigurava sredstva tj. kreditira grad. Sa uvjetima kredita nisam upoznata... a bas me zanima tko je? mozda o tome u nekom slijedecem postu..                      

Zasto bi bila ispravna intervencija policija protiv Investitora koji ne zeli graditi? Zasto Sabor (HDZ-Hebrang) ne zeli raspravljati o intervenciji policije te o nastavljanju radova u Varsavskoj? Stvar je vrlo jednostavna, ne treba biti posebno obrazovan kako bi se doslo do srzi ovog problema... dakle.. prica za malu djecu ide ovako...

glavni likovi: familija agram - tata, mama, ivek i marica

uvod: tatek pijanec, nezaposlen, mama sljaker, vjecno umorna, ivek i marica, mali i naizgled bedasti

Tatek Agram u napadu dobrote hoce susedu skopati kroz svoj vrt kanal za kanalizaciju i napraviti put kak bi ovaj sa svojim merdanom mogel do vile. Kaj bu dobar pijani domaci clovek neg pomogel susedu... pa ne bi si sused mogel zgraditi neboder na placu iza njegovog kad ne mre do kuce, a nema bas ni tolko struje na stupu, ni drekece nema kam slati... pa eto tatek agram bu se nasel pri ruci..      mamek agram vidi kaj se desava, ali joj se malo muti u glavi od proslih batina. ni se jos dost oporavila pa bolje da tateku kimne glavom, a i ne bu je tukel dok kopa za suseda.

i tak su mali ivek i marica poglecnuli starce, primili se za glavu, no nis nisu mogli. tek su bili u vrticu. za par let, polako, sve teze probijajuci se kroz vlastito dvoriste shvatili su kak ne samo da nemaju vise svojega dvorista neg je tatek zaduzil i njih pri banki na sto let kak bi susedu za svoje novcece izgradil kaj mu treba. iveku je prekipelo... marica je poludela... pa kaj je taj ludi tatek napravil, a mama.. pa kaj nije nis vidjela?

shvatili su ubrzo, oni buju se uskoro zaposlili, i celi zivot buju za susedovu korist delali i mucili se. legli su se na cestu. bilo je bolje da ih strpaju v rest neg da slijedecih 40 godina budu na prisilnom radu. no nadali su se kak bu socijalna sluzba ipak pomogla.... je, naravno da je, pak ona je z drzave financirana... prisli su ti iz socijale, strpali su ih v dom, dali im zanata kak bi celi zivot mogli raditi i vracati kredit za put na svojem ka susedu.

Tateku ni tak lose ispalo (a cini se kak i nije bil bas on taj koji ih je delal). On je sa sela presel, zaposlil se kak domar pri susedu u neboderu, dobil stana, bil glavni v celoj kuci.... to je ono kaj se vidlo... a ono kaj se nije vidlo prenesel je pomalo na svoje selo ili jos dalje, da se nade... Mamek je ostala v kuci, dobila je novog gazdokucu, ni ju mlatil pa joj se cinil bolji..   

A Ivica i Marica su svakim danom sve vise zalili kaj nisu na vreme poceli sa estradnim aktivnostima....  Ne bi ziveli v domu, a tu i tam bi bili v novinama. Mozda bi se nasel neko kaj bi ih potkupil da ckome... pa bi se ipak nekak zvlekli od sadasnje sudbine...

 

a za veliku :

Nadam se kako ste shvatili. Normalan covjek, bez trecih misli ne investira i ne moze dobiti gradevinsku dozvolu ako nema mogucnosti za prilazni put, komunalne prikljucke i ostalo. A ako postoje infrastrukturne mogucnosti onda ceka slijedecih 20-tak godina da neka lokalna zajednica to napravi.

No ako se unaprijed pogodi sa lokalnim mocnikom o izgradnji infrastrukture u vrlo kratkom roku, na mjestu koje nije primjereno, planirano i slicno... investicija postaje vrlo isplativa... jer, naravno, ne placa infrastrukturu on nego lokalna zajednica, a kupuje zemljiste i zgrade jeftino zato sto sve to radi prije nego li je ulaganje u infrastrukturu poznato i vjerojatno. Tako da gradani Zagreba sa 11  necega financiraju izgradnju infrastrukture za Horvatincicevu dobit pri cemu oni nemaju nikakv interes. Gube pjesacku zonu i dobijaju garazu koja je na nelogicnom mjestu, u primjeni sa 600 previdenih javnih mjesta (+200 privatnih) biti ce preskupa za njih uz naravno neprimjerenu namjenu zgrada u jezgru donjeg grada.


Gradani grada Zagreba, oni koje Karamarko hapsi, i oni koje jos nije stigao uhapsiti, jedini su investitori radova u Varsavskoj.  Dakle, u ovoj nasoj lijepoj njihovoj moguce je zavrsiti u zatvoru ako ne zelite priustiti jos jednom takozvanom businessman-u enormnu zaradu za vase novce. Te onima oko njega koji su u vase ime odobrili isplate sa vaseg racuna. Nevjerojatno je, kako se Sabor ni Vladu (Jacu) sve to ne tice... sto njih briga za ljude na cesti.. ili bolje koliko je njih financirano na ime buduce zarade standardnog Hrvatskog Krim-business kluba i duboko povezano sa svim Gradskim Krim-poslovima...

Ispravan naslov u vezi policijske intervencije ovih dana trebao bi biti : 

MINISTAR KARAMARKO I NJEGOVA POLICIJA HAPSE INVESTITORE U VARSAVSKOJ ULICI zbog odbijanja daljeg financiranja tude zarade!

Zar se to ne zove iznuda?

tabla koja sve kazuje - zagreb - varavska


lunoprof @ 21:02 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
CINJENICE I PODACI, selektivno, subjektivno i ukratko :  

 Ono sto je pricalo gradsko poglavarstvo : Gradsko poglavarstvo je na sjednici 30.01.2008 utvrdilo da postoji osam točaka javnog interesa u realizaciji planiranih sadržaja Detaljnog plana uređenja bloka Cvjetni trg po projektu privatnog investitora Hoto grupe, te da se od istog neće odustati :

U javni interes spada polivalentna dvorana za kulturne sadržaje od 600 četvornih metara za 600 posjetitelja te manja od 200 četvornih metara za održavanja javnih tribina i sličnog.
Tu je i uređenje i obnova fasada svih građevina unutar bloka o trošku investitora te uređenje i obnova fasada vanjskih građevina bloka kao i uređenje i obnova nove cjelokupne mreže infrastrukture bloka.
Javnim interesom utvrđuje se i intervencija u niveleti javno-prometne površine dijela Varšavske ulice za dovršenje pristupa u planirane garaže u sastavu bloka, kao i uređenje površina pješačkih prolaza i terasa za okupljanje posjetitelja i uređenje zelenila površine do 600 četvornih metara.
 

napomena lunoprof: investicija na infrastrukturi ... horvatincic investira, a grad mu vraca novce... tj. grad placa rusenje stabala, uredenje cesta i ostale infrastrukturne troskove kako bi zazivjela privatna investicija, i to u godini kad nema sanse skupiti novce za planirano... !!! u godini kad grad dize kredit za place gradskih sluzbenika !!!


Ono sto se stvarno gradi na i oko te lokacije (dvije velike investicije) : Na razdaljini od samo 300-tinjak metara planira se gradnja sličnih luksuznih stanova

1. Projekt poduzetnika Tome Horvatinčića, u koji Hoto grupa ulaže 100 milijuna eura
Poslovno-stambeni lifestyle centar, ukupne površine oko 51 tisuću četvornih metara izgrađenog prostora
Glavni projektant: arhitekt Boris Podrecca
U centru su predviđeni različiti sadržaji, a na višim katovima bit će luksuzni stanovi površine do 200 četvornih metara i nekoliko superluksuznih penthousea
Cijena stana po četvornom metru je od 7 do 10 tisuća eura
Garaža kapaciteta 800 automobila
Planirani dovršetak gradnje: prosinac 2010. godine

NE ZABORAVITE NA, makar ga ZABA prodaje na drazbi trenutno :

2. Ban centar, Cesarčeva ulica
Investitori: Tvrtka Centar-Gradski podrum, koju su osnovali IGH, Zagrebačka banka i Konstruktor
Stambeno-poslovni kompleks Ban centar na uglu Kurelčeve i Cesarčeve ulice imat će u prizemlju poslovne prostore, a od 2. do 8. kata 70-ak luksuznih stanova po 100-200 četvornih metara (cijena 5-7 tisuća eura po kvadratu), među kojima i tri penthousea od 400 četvornih metara (cijena 10 tisuća eura po kvadratu). Stanovi će biti opremljeni sustavom za inteligentno upravljanje.
Glavni projektant: arhitekt Otto Barić
Garaža kapaciteta 600 mjesta u pet podzemnih etaža

Ono sto je struka rekla :

10.2.2010     Obavijest .... Projekt "Cvjetni prolaz" - zajednička izjava DAZ-a, UHA-e i HKA
Društvo arhitekata Zagreba je tijekom prosinca 2006. godine organiziralo rasprave na temu projekta "Cvjetni prolaz". Slijedom niza aktivnosti tada su formulirani zahtjevi koje je bilo potrebno ispuniti kako bi ovaj projekt krenuo u uspješnu realizaciju:
- pripremiti urbanistički dokument revitalizacije cjeline povijesne jezgre
- definirati primjeren i konkretan udjel javnog interesa
- urbanistički reprogramirati zahvat i arhitektonski ga projektirati uz respekt primjeren postupanju u povijesnoj jezgri.
Djelovanjem mimo ovih prijedloga investitor i tijela gradske uprave, odgovorne za donošenje planova i dozvola, doveli su u pitanje uspješnost i provedbu ovog projekta, a manipulacijom javnim interesom uzrokovali su opravdane reakcije udruga civilnog društva.
Zagrebačkoj povijesnoj jezgri nužna je hitna urbana obnova te pozdravljamo buduće intervencije uz suglasnost struke i javnosti.
U cilju definiranja javnog interesa i nove vizije grada Zagreba zahtjevamo da Grad Zagreb, putem javnog natječaja, pokrene izradu cjelovitog prostorno planskog dokumenta uz blisku suradnju sa strukom te uvažavajući potrebe civilnog društva i najšire javnosti.
Društvo arhitekata Zagreba / DAZ, Damir Ljutić, predsjednik
Udruženje hrvatskih arhitekata / UHA, Hrvoje Hrabak, predsjednik
Hrvatska komora arhitekata / HKA, Tomislav Ćurković, predsjednik

Tko je pomogao odobrenju u Gradskoj Skupstini :

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su Detaljni plan uređenja bloka kod Cvjetnog trga. Za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka kod Cvjetnog trga od ukupno 39 nazočnih zastupnika glasovalo je 23 zastupnika, među kojima i dva HDZ-ova. Protiv je bilo osam, a osam zastupnika bilo je suzdržano, među kojima sedam SDP-ovaca.
lunoprof @ 07:09 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 15, 2010
 

"Očito je u pitanju izvanredno stanje i prijeti opasnost za građanska prava"

 

rekla je Vesna Pusić danas u Saboru i meni se cini kako je u pravu. Ne shvacam zasto je potrebna tako velika i snažna policijska intervencija? Izgleda da se spremalo policijsko blokiranje citavog centra kako bi Horvatinčić mogao nastaviti gradnju, no od nje se odustalo zbog problema sa ostalim komunikacijama oko centra. Iz HDZ je policijska intervencija dobila potporu i ministar Kramarko nije morao javno odgovoriti zašto se masovno uhićuje u Varšavskoj... Interesantno, zar ne? EX-Bandic ima jaku podrsku u Saboru za svoja djela (citaj=nedjela). Citava stvar oko ispravnosti investicije preispituje se kod DORH-a .. ali


Stabla su danas nepovratno pala... nije mi poznat nacin kako se lijepe, ako jednom sve muljaze izadu na vidjelo.. Bunilo se tu jos zastupnika, no vecina je odlucila kako nadlezni ministar nije duzan dati  obrazlozenje.... SABOR .... CO TO JE? .... Dionice Tehnike jako su skocile, ne bi trebalo zaboraviti. Koja banka prati Horvatinčićevu investiciju? ... itd..


Ipak, blokadom okolnih ulica nije stiglo toliko mnogo gradana pa je hapsenja bilo manje... kak je murja pazljiva... ili vise nemaju kam metati te silne ljude..

Novi zakon, onaj od pred par mjeseci, kamufliran neredima na Dinamovoj tekmi (isprovociran) ... dobro bi sad dosao... možda bu i primijenjen (ili vec je?) vidi nerede po centru.. navijaci ZA GRAD protiv EX-BAN-HOT... vidi, vidi kako murja djeluje... samo cekam primjenu tog zakona, nije nevjerojatna, zar ne? Konje, smrkove (vruce je) ... jos kad pozovu specijalce.... a za kaj? pitajmo se za kaj? .... tko placa policijsku intervenciju, skupu, nepotrebnu, građanski nezeljenu... za kaj? i za koga? 

Za centar bez stabala, da HOTO dobije H&M u svojoj kucici, da garaza na neprimjerenom mjestu zaguši grad jos vise.... TKO STE VI UOPCE, VI KRETENI, ZAGREPČANCI kaj mislite kak je Cvjetni plac vaš? Pa ak ste dozvolili bez prosvjeda rezanje onih prvih stabala i nastanak ledine pred spomenikom, kaj mislite da buju vas drugi put nekaj pitali? Ak zinete potiho bute sam bez zubeka ostali, tu je murja kaj vas stiti od gradanskog prava, od grada, od razuma... za sve buju se oni uz organe drzavne, negradanske Tip-Standard-HR pobrinuli....

 

Gospodine Predsjedniče, da li ste jos uvijek građanin ovog grada? Ili samo predsjednik neke otudene nam drzave (izgleda)? Navratite do Varsavske, kao gradanin, pogledajte, mozda vas murja prepozna, zacude se, zinu, udahnu asfaltni zrak bez utjecaja zelenila i sruse se samo tako...

Sabornići, ima li vas mozda jos nekoliko kaj se sjećate kako ste gradani ovog grada? Navratite do Varšavske, polako, pjesice, nije daleko sa Markovog... djelujte kad ne mozete govorom, prisutnoscu...

 Zaboravljeni grade, gradani te se sjecaju no izgleda nista ne mogu... kradu te, nasilno i bez straha.....

Vuci dosli, razmnožili se i poklali cijelo gradansko stado. Na ledini se lakse lovi i kolje.

lunoprof @ 16:13 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 

nista za reci... pakleno je i tesko se dise.. vlaga.. vruce.. nema daska...

cekam vece, vjetric .. noc, pred jutro zivnem... ostalo bi trebalo prespavati

.... ovo nije normalno .... a za rad jos lude... mozak mi kuha..

                     .. rekli su sutra jos toplije...

mi, ljudi, nismo normalni...

                maca i janica znaju... spavaju zavuceni u neke rupe, nepokretne cekaju neka bolja,

zivotnija vremena ...

 

 

lunoprof @ 12:43 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 13, 2010
ja sam lijevo .....

                             klikni za desno

lunoprof @ 17:16 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 12, 2010

zahvaljujem svima na glasovima i posjeti. nisam stigla prije jer nisam imala net, a i sad mi nije bas nekaj brz.
lunoprof @ 12:57 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, srpanj 9, 2010
 

Konacno se smiruje, pomislih ponovo, ulazeci u Kineski sa laptopom. Idem jesti pa malo leci. Staklo promijenjeno, ali se vrata ne daju zatvoriti. Bar nesto. Majstor Lale odletio... sto sam vise o tom letu razmisljala cinio mi se skorasnji povratak nevjerojatnijm. Malo cu odspavati poslije rucka, tek je pet.... islo mi se, kao i obicno, kao uvijek, na neku svirku. Zvali su me, prijatelji. Svira jedan clovek cudan, gost u gradu... Bobko... poznaju ga s mora, Jadranskog. Malo svasta suva, no poslije dubljeg kopanja moze se naci neki smisao. Srela sam ga danas, upoznala u jednoj business pauzi od tekucih ovozemnih problema sa autom i staklima..... Oooonnnooooo... fora kaooo.... frajerrriiii kaooo...


Frajeri... frend se skrio. Ma mislim, prosao pored mene. Sjedila sam na terasi Sata na Keju. Usao je neprimjecen unutra i nagovorio kopijicu svoju svirajucu da me gnjavi za stolom. Kud ces na me? Ukljucenu s lapom, mobom, sva u zicama..visokoumni business razgovori... hahaha, obicno ne znam sto se oko mene tada dogada, osim gdje je konobar. Kud ces na meeee ovakoooo belosvetsku... eee, kako sam ga otkantala, kao zadnjeg gradilisnog radnika.. onog pomocnog, kojem nije dozvoljeno fuckanje dok hodam pored. Kaze nekim cudnim jezikom: Ja sam najpoznatiji arhitekt i bla bla bla ja bih seeo za vas stol... cudnim nekim jezikom, nepoznatim.


Cudnog li cuda, vidi stare budale, ali svejedno zacujem sebe kako govorim: Ne bi to bas islo, prosetajte malo okolo... jos je nesto govorio, ali me u stvari nije zanimao. Vidjela sam mladog i poprilicno zgodnog konobara kako stoji iza njega i sprema se na izbacivanje, samo ceka moj mig.. To je bilo dovoljno da nastavim raditi sto sam vec radila. Budale ipak kad tad shvate gdje im je mjesto. .. No u tom trenutku proviri sasava glava kroz vrata birca, osmjeh od uha do uha... e ludog li stvorenja, spadalo... izljubismo se, izgrlismo.. naravno, njegova ideja sa uvaljivanjem, rekao mu Steva da sam ovdje pa njih dvoje navratise. Bla bla bla .. napricasmo se o svemu i svacemu tih pola sata dok nisam morala dalje u svoje auto-staklarske-vratne businesse. Bobko svira navecer negdje pa bi bilo lijepo da dodem. Islo mi se, obecala sam da cu doci.

No u Kineskom, predvece, sine mi.. Pa kud ces kad ne mozes zakljucati?.. idem spavati, kad se probudim sam pametnija.. ne bas odmah, ali nadem negdje pamet nakon pola sata, obicno. Zaspala sam prije nego mi je glava stigla do jastuka, na lebdecih 5 centimetara.

Noc, kroz prozor svijetli mrak. Sjedam na krevet. Naspavala sam se. Devet, taman za izlazak. ......?????... kako.. ???? Pa lako, samo treba biti malo cool, zar ne? Sos, malo sminke, kamera prek ramena, laptop u gepek... Vrijeme je za izlazak,.... A postoje i dvorisna vrata, istina bog nezakljucana, ali eto, ima ih. To ce biti dovoljno ako dovezem auto u dvoriste i upalim svjetlo u uredu. Kakva budala bi mogla pomisliti da me nema, zar ne?

Nisam ostavila ni kameru iz sigurnosnih razloga u torbici i koferu. Sto ce mi takav security? Auto osvijetljen lampom ureda dovoljan je. Laka vam noc, susjedi dragi. Odoh malo na Jazz sevdalinku vidjeti neke drage ljude. Dobro vece Novi Sade, Zmaj Jovina, pa preko Trga Mladenaca do neke neoznacene bitrije.

Bee cool, bee good, samo jednom se zivi, ostalo su samo stvari.
lunoprof @ 00:50 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 8, 2010
 

Super! Nista ne diraj, nista ne radi danas!!!
Samo pricaj sa prijateljima, nista vise! Nije ti dan i ne forsiraj ga. Sredi sto si "zabrljala" i to je to...ha-ha-ha.
Fokus ti je negde u drugoj dimenziji, ocigledno.

Spavala od proslog mail-a do maloprije. Devet ujutro, petak. Pisala sam jucer, oko pola osam navecer. Javila sam sister, stigla sam u NS ...  Dio s fokusom mi se najvise dopao u odgovoru. Samo sto nije fokus, nego izgleda cijela ja. Preko 12-sati u komadu. U nekom bunilu pospanosti, jutros, maloprije, nakon lupanja cekicem kroz rupu u vratima bez stakla, zakljucala sam pa izasla na kavu. Na Trg, u Bistro. Sjecam se jos, ali ne bas sasvim jasno, kako sam sinoc razgovarala sa prijateljem u vezi sarafljena plastike pod motorom na tutacu, no radio je, pa se nismo vidjeli. Sister-savjet sam poslusala, a mozda i nisam, nemam pojma, skoro niceg se ne sjecam. Zaspala sam sirom otvorenih vrata ureda. Zadnje na sto pomislih: mozda se do jutra smanje vjetrenjem, a stakla cu vec nekako promijeniti. Nisu. Srecom ima cekic i rupa, nagurala sam ih u utor. Tko nece milom, treba ga silom. Citam pristigle mailove uz kavu na Trgu. Druga kava. Pocinje suvislo planiranje.

Idem sad u racunovodstvo, banku, a ostalo koliko stignem. Saobracajna mi stize busom oko pola dva, Ema poslala, javila se. Nasla je u nekoj zimskoj jakni. Pred desetak dana, pri zagrebackih lipanjskih 10C obukla sam jaknicu. Otada se tamo grije. Bas sam bezobrazna, sigurno joj je bilo vruce. U meduvremenu je 40C. Deset dana ostavila sam je samu, zaboravljenu u unutrasnjem dzepu... bas sam bezobrazna...

Odmah krecem obavljati poslice, poslije moram biti slobodna za ta vrata i auto, nisam sigurna kad ce Majstor Lale moci. Dux mi se javila sms-om, nije sinoc bila kod kuce, nesto je radila, ne znam kad cemo se vidjeti. Idem jos Stevu nazvati, kava i tako... pise tamo druzi se i ne radi nista, uvijek slusam stariju sestru... mmmm ili bar kad god mogu.

Vidi cuda, poslovni poslici krenuli kao od sale, sve zacas obavljeno... zar i to moze ovih dana? Javlja se mobac, Majstor Lale kaze dodi na Telep... nije rep, znam da je u NS,... ali .... objasnio mi je, valjda dobro, ne znam, ne sumnjam u njegovo objasnjavanje nego u svoje razumijevanje.. uglavnom NS je ponekad jako veliki grad, za nekih 45 minuta eto mene negdje tamo, zracne linije 2000m. Onda je jos malo proslo dok me nasao. Smatrala sam kako je dovoljno pogoditi kvart, ak ti je netko frend mora to shvatiti i naci te. Uostalom, mogao je cekati jos kojih dva, tri sata dok pronadem tocno kucu. Sto mogu kad je nestrpljiv pa me uglavnom trazi po gradu nakon striktnog dogovora gdje se nademo.

Konacno se smiruje. Stvari se pocinju rjesavati i odvijati.

Odvedena do majstora za camce koji se kuzi u dno auta, nakon sto sam strucnim okom legla, pogledala sto on to treba sarafiti i slozila se, naravno, sa razumijevanjem, drugacije ne moze nego kako majstor kaze, odemo nas dvoje na picance. Svusplastika bu pricrscena, ..valjda... nekak.. Na putu do cuge, skrenuli smo do nekog ducana u lijevom pokrajnom dvoristu, pored zaspalog kuce i dvije mace, u garazi. Nemaju zamjenske svusplastike, makar bi mozda i imali, kad bi mi znali s kojom bi rado mijenjali. No predispozicija bi bila da ja znam tko je te godine proizvodio motor za Saab i od kojeg auta su ga odabrali... Dobra je i ova stara, rekoh.. Gin-tonik je iza ugla, pomislih. Uostalom ni uz najbolju volju nisam se toga mogla sjetiti kad nikad to nisam ni znala. Auto mi je kapuciner boje, lijep, brz.. i malo stucen sa svih strana. Znam jos kako trebam mijenjati neke kuglice koje uz sebe imaju senzore utisnute... Gin-tonik.

Trci po saobracajnu, pol dva je. Isli smo zajedno. Pa po moj tutac. Pa do ureda. Zel mi je cela vrata i nestal. Vratiti ce se njih dvoje sa staklom, za sat, valjda. Idem spavati, sto cu drugo. Ne mogu nigdje kad nema vrata. Zaspala sam cim su nestali. Kad sam se vratila medu aktivne nisu jos dosli, a meni je trebala kava. Laptop pod ruku i iza coska. Valjda nece nitko naici za tih pol sata dok me kava ne zbudi. Kameru sam ostavila u torbici i koferu. Nek snimi tko ju krade. Sigurnosne mjere su uvijek vazne. Vratih se za pol sata. Vrata na sarkama, njisu se..

Staklo promjenjeno ali se vrata ne daju zatvoriti. Majstor Lale negdje odletio, nesto mora obaviti pa ce valjda doci poslije sa alatom za osposobljavanje zakljucavanja. Bar je tako rekao, kad sam ga, vrativsi se u ured, nazvala i zahvalila za stakla. Kaze, sjetio se, nije zakljucao nakon montaze. Sto ako nisam ponijela svoj kljuc. Kako je dobro kad te frendovi poznaju i kuze...   Idem sad jesti....

Vrata su tu, no nema vise rupe.. kako da ih zakljucam?... ni cekic ne pomaze, ne mogu vise lupati izunutra, a stajati vani ... nisu se ni smanjila u setnji.

Gladna sam, sto sad?? Nista, laptop pod ruku, mozda je i on gladan, tu iza coska, ne predaleko, ima hrane... Necu dugo, tak da ne stignu bas sve ukrasti..

Uostalom, ostavila sam kameru u torbici i koferu da ih snima dok kradu...
lunoprof @ 18:43 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
"Pogledajmo nove članice, probleme koje one imaju i reakciju EU na njihove probleme - Snalazite se sami, a mi ćemo pomoći u mjeri u kojoj štitimo vlastite interese", rekao je Rohatinski.

lunoprof @ 08:46 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 7, 2010

U Novom Sadu sam. Sjela i Jelen. Bila poslom u BG, tek sad dosla. Cuda radim, upravo sam ostavila murjaku 100evra da mu se nade. Nekako mi se nije dalo predvecer i vecer provesti u policiji, ne znam kaj mi je bilo, ali stvarno mi se nije dalo. Nisam bila sigurna da li imaju klimu, a dan je na +35...  Krenula sam jutros oko 06.00h iz Zagreba. Par sati policije i javnog tuzitelja u NS nije bio u planu za danas, a agendu treba postivati. Medu inim prekrsajima crveno, ali nemam ni saobracajnu. Nemam pojma gdje je. Zvala sam ZG ured, 18.00h je, skuzim kad se nitko nije javio. Auto sam prekopala, torbe, borsicu (to je ono gdje stoji comp i hrpa papira, prijeti eksplozijom ispadanja svega ako se takne rajferslus). 
Haj, stigla sam u NS. Fino, kaze Ema, i .... Misli ona o poslu koji sam obavljala u BG, a ja gledam kako murjak trepce gledajuci me kroz prozor... cuj, kazem i prekinem ju... moja saobracajna, jel kod tebe? 
TI NISI NORMALNA, cujem dosta glasno iz mobitela. Ucinilo mi se da je i on cuo..
Fina, rastapam se pred murjakom i tepam, molim te, pogledaj u svojoj torbici, nemam je, sve sam pretrazila.
NI JA JE NEMAM, uostalom gdje cu sad naci tvoju saobracajnu?
Ne znam, kazem skruseno.... Glava mi kuha u autu zaustavljenom sa strane, centar NS, sve mi vruce nesto izlazi po cijelom tijelu. Sam si mislim, pa nemrem nikud, ni od ovog murjaka dalje, ni do ureda, nigde bez saobracajne.... da me pusti zbog prekrsaja, svejedno nemrem natrag prek grane, ni obaviti sto sam trebala..... super... stvarno nisam normalna.
Ipak kazem: Ni ja je nemam. Potrazi je kod mene u stanu ako nije u uredu.
Jedem, dobro, potraziti cu je ujutro. Zna ona s kim ima posla, a nada se kako cu je naci kasnije..
Cuj, opet njezno progovaram, bus iz NS ide samo ujutro, sad bi je trebala traziti.
Nisi normalna, nisi normalna... cujem dok sam spustala mobac, znala sam da ce veceras natrag do ureda i do mog stana u potragu.
Ne bi se smjela voziti bez nje, nista necu obaviti... Gledam murjaka, sa saobracajnom nema pomoci do sutra, nasla sam bar zelenu kartu. Ajmo rijesiti crveno i skretanje i... nemam pojma sto, nabrajao covjek pola sata i zbrajao 20-30.000dinara ovo, 10hiljada ono, pa sta cu ja s vama gospodo? pa jel vi znate da sad moramo do tuzitelja, pa vi ste strani drzavljanin.... Sve cekam kad ce kraj litanije, pa da se ko ljudi dogovorimo, ipak, valja pustiti organ-ske duznosti i odslusati skruseno... tako da znam za sto ga podmicujem.
Izadem iz auta, zapalim cigaretu, polumrtva od umora: Ja bi da se mi dogovorimo, ali naprosto ne znam kako, kazem, ne ide mi se bas sad par sati u policiju, umorna sam i gladna... Pa kako mislite gospodo?...kaze.
Pa mislim, ako me pustite do bankomata, pa ja onda dodem opet do vas.. Kakvog sad bankomata??? policijski mozgovni kotacici rade... ma kuzi on da sam ja sa onoga svijeta... a bez bankomata nista... Pa dobro, napraviti cu vam uslugu gospodo, ajte, ja sam tu.
Dobro kazem, ali do kad ste tu? Jer ja cu prvo jesti pa tek onda dodem, jako sam gladna. Mojoj ludosti stvarno nema kraja. Zblenem covjeka i kaze, dobro, ma sigurno jos sat. Pa to je u redu, taman veceram i eto mene. Sacekajte me ako malo zakasnim i odem.
Najela se sa dva stapica kod Dva stapica, turnula plastiku u bankomat, otisla ostaviti pomoc policijskoj familiji i do ureda. A kad tamo ....

Jedva udoh. Nogom sam gurnula zaglavljena vrata. Turnem torbe, hocu natrag zatvoriti, jer Jelen je jedino sto mi okupira glavu pa mi se zuri tu iza ugla, ... ne ide.
Ma sto ces ti meni... i svom snagom... pljac cvek skock pljack ... cink cink.. raspadnu se sva stakla na vratnim prozorim od siline udara...
Ufffff, stvarno tezak dan... sad polako i ponovo.. ne ide.. vrata narasla od vlage i ne mogu se zakljucati... super...
nista, cool bee uvijek.. udem, uzmem cekic, izadem.. pruzim ruku kroz razbito staklo, nalupam vrata cekicem izunutra, zakljucam ...

iza ugla, Laze Teleckog, ... sjednem .. pivo .. pivo...
natrag za pol sata... Jelen u dusi ....
i zaspim.. kao klada

.... bas su zanimljivi ti sluzbeni putevi... nikad ne znas kuda ce te dovesti taj dan i sto ce se sve dogoditi..
ne znam da li me veseli ili ne, ali jos nikad mi na sluzbenom putu nije bilo dosadno.
A sutra... sto li ce tek sutra biti... spavaj...
lunoprof @ 16:45 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 6, 2010

'Vlada mora postrožiti fiskalnu politiku'
Iako je najgore razdoblje krize prošlo, Hrvatska još nije pronašla put prema ekonomskom rastu. Da bi ga ponovno potaknula, treba se osloniti na novi model rasta jer je doba jeftinog financiranja prošlo, a bilance treba popraviti. 

Uz ponovljeno priznanje vlastima što su dosadašnju krizu prebrodile bez potpore MMF-a, Age Bakker, izvršni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda zadužen (među ostalim) za Hrvatsku, istaknuo je to u osvrtu u Večernjem listu. Sažimajući glavne preporuke iz zaključnog izvješća, neke je ocjene i savjete MMF-a iznio i nešto preciznije. Radi snažnijeg i održivijeg rasta u budućnosti, kaže, Hrvatska treba bolje organizirati svoj veliki javni sektor i osigurati više prostora privatnom sektoru i povećanju konkurentnosti gospodarstva. "Naglasak treba staviti na izvoz, a ne na uvoz. Hrvatska to treba postići u uvjetima postojećega stabilnog tečajnog režima koji joj je omogućio očuvanje gospodarske i financijske stabilnosti", smatra Bakker, ističući da vlasti trebaju postrožiti fiskalnu politiku, što danas rade i u drugim europskim zemljama. U tom kontekstu MMF je hrvatskoj Vladi savjetovao da do 2014. uravnoteži proračun, a "kako su porezne stope u Hrvatskoj već visoke u odnosu na zemlje koje konkuriraju Hrvatskoj, fiskalne prilagodbe ponajprije treba ostvariti mjerama na rashodnoj strani". Uz politička suprotstavljanja "bit će važno smanjiti masu plaća u javnom sektoru i subvencije javnim poduzećima, racionalizirati izdatke za mirovine i zdravstvo te bolje usmjeriti izdatke za socijalnu skrb. Usto za bolju konkurentnost treba veća fleksibilnost tržišta rada. Ova kriza tako pruža i mogućnost za odlučujući napredak uoči i nakon ulaska u EU. "Prilagodbu neće biti jednostavno ostvariti, ali odgađanjem će se neizbježna buduća prilagodba samo učiniti još bolnijom", zaključuje Bakker.

izvor : http://www.poslovni.hr/vijesti/mmf-privatnom-sektoru-pomoci-cete-sredite-li-javni-151888.aspx


biti ce otpustanja administracijooooo.... sto cemo sad sa referendumom? grcki model? razbij? ajde jaco, obavi sve to ti prije nego sletis, pa da je jednom cistka i idemo ispocetka... hahahhahahah
ionak ljudi glasaju protiv vlade, makar bu na referndumu drugkcese pitanje. pa zar je bitno uopce o kojoj je temi rijec? (ako mislis da je - vidi naslovnicu, vrlo materijalan dokaz da tema nije bitna).
a kak je ovaj iz mmf, bakiii pametan uuuu, tak nekaj nikom ovdje ne bi palo na pamet.... ufff... sreca da ima tih koji misle aha haha. jedino kaj on mozda ima neku moc ... mozda li je neki vrac, saman ili sicno pa prenese telpatijom zdrav razum? mmmmm teskooo, tesko li jeeee
letiti ce drzavni sluzbenici, letiti.. i oni iz javnih sluzbi takoder. koliko sam upoznata sa dosadasnjim radom vlade prvo oni koji ne trebaju dobiti krila, dakle sestre u bolnicama, pa .... tako jos neki kojih fali... no ak dodemo do inih cinovnika i sefova od sefova, mozda ne bu to tak sve lose... u nadi je spas. hahahhaah
kad bi jos guzonje kao sef sdp. mogli sluzbu zgubiti... taj se potpisuje samo kad se fotka za naslovnicu. i odma krivo cita referendumsko pitanje, direkt u ekran... ovo je za pad vlade vahah hav haaaaa 
ima nas puno u ovoj drzavi, zar je moguce da je bas toliko slicnih njemu u politici isplivalo?? postoje neki materijalni dokazi, 95% je slicnih. valjda je to takva profesija, zahtijeva talent izgubljenog ja i dosta dobar zeludac. ipak nije mi jasno kak ne progovore na rit barem, i to godinama? tezak im je zivot, stvarno. .... biti ce otpustanja, otpustanja, otpustanja,.. izbora,... nezaposlenih, ..... ipak, nek se zna, tko je glaso, glasao je, kaze svjesno iz dubokih pobuda za pravdom. da birokracija i dalje ima bozicnicu, duplo vece place od privrede, regres, topli obrok... sam ne znam otkud ?? zakaj ljudi ne razmisle o sebi? cini mi se da ih je jako puno glasalo, a nisu u javnim sluzbama... zato ne otpustajte vlado nasa lijepa, mi smo, nas 720.000 dali potpise kako bi vasi puleni i dalje imali dok ostatak nemali. nemali zeli da oni imali. hahahah
ljeto nam se vratilo u grad. sam za vasu informaciju, tek popodne idem na pivce, ovo je potpuno trezveno stanje.

 
lunoprof @ 11:44 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 4, 2010

lunoprof @ 21:11 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
flashHeader
geotoolbar

web tracker