Zbirka prica i razmisljanja bez kronoloskog reda
lunoprof
Blog - travanj 2013
subota, travanj 20, 2013
Kad je politika postala marketinska agencija?
Andy Warhol - Portraits of politiciansOdavno, cini mi se, onda kad je drustvo postalo potrosacko drustvo postmoderne sa dezintegriranim vrijednostima za sve poznato. Kada su promijenjena pravila igre "kupnje i prodaje", kada je marketing postao osnov uspjesne proizvodnje koja je posljedicno nestala jer se najuspjesnije prodavao bofl zapakiran u sareni celofan. Drustvo u kojem su postavljena nova pravila, zapadna pravila cvrstom vezom povezalo je razne crvene tepihe, Hollywood, Brooklin, Warhoolovsku reklamu, proizvodnju, drustvo i politiku.
Alat politicara, retorika, talent, umjetnost i vjestina koja ima za cilj poboljsati sposobnost pisca ili govornika koji se trudi informirati, uvjeriti ili motivirati svoju audijenciju za ideje koje prezentira u odredenom trenutku i dalje je ostala nuznost u politickoj ekspresiji, no ne vise politicara. Drustvo postmoderne dovelo je do promjene zahtjeva prema sposobnostima politicara. Oni su danas postali roba koja se prodaje, bas kao i svaka druga roba. Dobra reklama, sareni celofan i niska cijena za sve, su se vec dokazali kao najbolji prodavatelji klasicne robe, pa sto ne bi bili preneseni na politiku i njenu robu?
 
Kako je roba koja se najbolje prodaje sirokim masama postala "bofl" tako se to dogodilo i politicarima, a PR agencije su zavladale zapadnom politickom scenom, postale neophodne bas kao i sareni celofan u prodaji bofla. Politicka komunikacija postala je zanimanje, znanje samo za sebe prepusteno "strucnjacima", a neovisno od politicara. Oformljene su visoke skole, razvijaju se metode prodaje, razne agencije, pisu se strucni radovi, odrzavaju konferencije na tu temu.. Kako vrijeme prolazi politicka komunikacija zajedno sa retorikom postaje sve udaljenija od samih politicara. 

Gdje se u toj prici sa zapadne strane nasla Hrvatska danas?
U raskoraku izmedu neba i zemlje, kao i uvijek.. cini mi se da bi bilo najbolje opisano. Zemlja odavno zaboravljene demokratske tradicije, nakon dugogodisnjeg razdoblja hibridnog socijalizma i nedavnog rata razvila se danas u drustvo koje ima formalnu prozapadnu tendenciju i stanovnistvo sa prenesenim iskustvima svih skokovitih transformacija politickih sistema, dodatno traumatizirano stradanjima i ratom. Neminovno je bilo da se sve to odrazi na politicku scenu, na politicke stranke, na odabir politicara i na njihovu kvalitetu. Na odnos "lijevih" i "desnih" kao i njihove razlike, koje se svode na "nivo" prepisivanja i pozivanja na "vise vrijednosti".
Refleks PR politike zapada na nas rezultirao je sa gomilom "Pokondirenih tikvi" koji bi silom prepisivali sve sto vide sa zapadne strane bez razumijevanja. Posebno se to odnosi na "lijevu stranu" medalje koji su sposobni prepisivati brze i bolje od desne, pa tako prate sve "nove trendove", no jako cesto zaboravljaju da zive "istocno od raja" i da on nema nikakve veze sa Holywood-om i Bijelom kucom, za razliku od "desne strane" koja je prevladala bas zato sto nije znala ili htjela sve prepisati. No ta "desna strana" prepisuje i veci dio iz Hoover-ovog doba, drzeci nas tako u raskoraku sa suvremenim "in" politickim trendovima u sadrzajima politicke ekspresije, no ne i u nacinu djelovanja koji dijelom preuzima i "lijeva strana". Da stvar bude gora postoje i "srednje", ne bitno razlicite "politicke struje" u diskursu nasljeda hibridnog socijalizma, ondasnjeg sindikalizma i potrosacke pop kulture postmoderne.
Kakve veze ima zapadna PR politika sa nasim stanjem?
Velike, strasno bitne veze. Ona je osnov prodaje "bofla". Nacin skrivanja svih nesposobnosti ponudene "politicke robe" u sustavu koji ne funkcionira sam po sebi, jer sustav ne postoji. Nikad nije bio ni izgraden, a dobili smo gomilu "bofla" na izbor. Bofla skrivenog iza raznih PR agencija, PR prezenata, PR politickih medija, PR pravila. Bofla koji u sustavu koji ne postoji postaje kreator sustava skriven iza raznih PR metoda zadrzavajuci gradane u tranziciji mozga i ponasanja prema slobodnom sustavu, koji na zalost nikad nisu ni upoznali. 

Tako smo se danas, svi mi zajedno, u zemlji seljaka koji misle da to nisu, nasli u 21. stoljecu zapadne provijencije sa "bofl" politicarima, kojima je osobno svaka veza sa Grckom retorikom strana, jednako strana kao i pojam demokracije, bez sposobnosti i kvalitete politicara poznatih iz nekog predmodernistickog doba.

Sustavi "PR politike" u kojima politicar ne treba zadovoljavati osnovne predispozicije kvalitete da bi bio politicar, stetan je za sve, no poguban je za drzave bez tradicijom razvijenog demokratskog sustava jer nista, ama bas nista ne ide samo po sebi, inercijom sustava. Za nas je nuzno hitno ukinuti zamjenske prezente, zaustaviti PR politiku, marketinsku politiku zapada, kako bi imali sansu "vidljivoscu" birane osobe dobiti po prvi put politicare koji bi zadovoljili stare predmodernisticke predispozicije tog zanimanja te nakon izbora konacno uspostavili prvi stvarno demokratski sustav, prvu demokratsku politiku drustva u nasoj drzavi.

Mozda precjenjujem samo drustvo ovim zakljuckom, mozda smo mi isto sto i ti nasi "bofl" politicari, no mozda i nismo, no ako ikada dobijemo ili sami sebi damo sansu krenuti ispocetka, pa stepenicu po stepenicu, mogli bi saznati sto smo.






Luna

.



lunoprof @ 11:20 |Komentiraj | Komentari: 0
Postoji pet jednostavnih poteza koji bi u kratko vrijeme mogli dovesti drzavu i drustvo u stanje u kojem je moguce izbjeci krvave ulice ili totalnu depresiju i siromastvo u Hrvatskoj. Jednostavnim razmisljanjem, prakticnom logikom i sa puno, puno hrabrosti izvesti ovih pet poteza, da bi nam za tri godine bilo sasvim ugodno u jednom realnom i odrzivom stanju prihoda i rashoda moze samo netko tko je siguran u sebe i tko misli "ZA NAROD, A NE S NARODOM"

1. Smanjiti troskove drzave smanjenjem administrativnih zahtjeva, pa shodno tome smanjiti administraciju i birokraciju za barem 50% odmah

2. Ukidanjem svih financiranja politickih stranaka, udruga, crkvi i slicnog.. Ukidanjem financiranja privatnih skolskih, medicinskih i kulturnih poduzeca iz javnog tj. drzavnog i lokalnog proracuna

3. Ukidanjem svih povlastenih penzija i slicnog te obracunom retroaktivno za sve jednakim nacinom. Odvajanjem invalidnosti od mirovinskog statusa te isplatom invalidnine po razini invalidnosti i penzije odvojeno kao penzije, bez uvjetovanja jednog sa drugim. Promjenom raznih zakona i njihovim pojednostavljenjem, od ukidanja kolektivnih ugovora i prava na otpremninu doci na zagarantiran dodatak za nezaposlene u prvoj godini od 2.500,00kn za sve jednako, a u drugoj na 2.000,00kn. Djecji doplatci, porodiljna i slicne naknade po jedinstvenom obrascu napr. za svako novorodeno dijete 2.000kn 12 mjeseci, bez obzira na radno mjesto, prethodni prihod i slicno. Ukidanje socijalnih naknada bilo kome tko ima imovinu, pokretnu ili nepokretnu. Porodicni tretman imovine (financijska zajednica)

4. Obaveza predaje svoje porezne kartice sa unesenom svom imovinom, nepokretnom i pokretnom kao i dokazom o porijeklu. Sto fali ili je nedokazanog porijekla oduzeti.

5. Otpis svih kamata drzavne i lokalne uprave, javnih poduzeca i slicnog gradanima ako plate glavnicu u roku 24 mjeseca. Otpis svih kamata (1,5% glavnice ostaviti kao naknada za obradu) poslovnim subjektima koji otplate glavnicu u roku od 24 ili 48 mjeseci, onima koji su vec "okamatareni" uracunati placene kta u zadnjih 5 godina kao preplatu ako nastave raditi (ne moraju placati zaduzenja dok ne potrose iznos pretplate u maksimalnom roku 3 godine)

Ovi potezi bi u kratkom roku pokrenuli mnogo toga, ostvarili neku izgledniju buducnost, smanjili porezno opterecenje na pola, presiju, bezizlaznost poslovanja. No jednako tako bi stvorili veliku masu nezadovoljnika koji zive na tudoj, odnosno javnoj grbaci. Za suprotstavljanje takvima potrebno je da politicar ima integritet, ali prije svega neki pozitivan cilj (i dosta dobru policiju da ga cuva) da bi sve to mogao izdrzati. Naravno da bi bilo velikih pritisaka i izvana, MMFa, EU ili USA ili ECRBa jer se ideja ne uklapa u njihove zelje i planove sa drzavama i drustvima. No i to ne bi bio problem ako bi prije pocetka vidljivosti "akcije" bio podignut drzavni kredit, a zatim sve navedeno (uz jos dosta toga) bilo jako brzo izvedeno, u recimo tri do maksimalno sest mjeseci jer bi trend pozitive produktivnog dijela gradanstva, a nakon soka neproduktivne populacije doveo do rastuceg optimizma, nade u buducnost.

Ovaj dnevnik je pokusaj odgovora dnevniku @otpisanog, gdje se polaze nada i apelira danas aktivnim politicarima, koji po meni nemaju nikakve zelje, ali ni ideje (ni namjere) bilo sto dobrog napraviti za drustvo koje ih je odabralo kao vrhovne upravitelje drzave i drustva. Nama trebaju novi ljudi, sa integritetom, znanjem, vizijom i idejom koja ce ih voditi po starom, oprobano kvalitetnom nacinu vodenja polisa "ZA NAROD, A NE S NARODOM"

 

 

Luna 

 

 

We nead a New New Deal http://en.wikipedia.org/wiki/New_Deal . .

lunoprof @ 07:25 |Komentiraj | Komentari: 0
flashHeader
geotoolbar

web tracker