Zbirka prica i razmisljanja bez kronoloskog reda
lunoprof
Blog - travanj 2012
subota, travanj 28, 2012
by Luna on Saturday, April 28, 2012 at 12:13pm · ...Odgovor na ovo pitanje :

Sub, 28/04/2012 - 10:36.  Zašto je poskupljenje logično? Jesu li negdje strujari i plinari iskazali neki gubitak? Je li INA u minusu, pa podiže cijene goriva ne bi li se skrpala? Je li podizanje plaća upravi, koja po vlastitom priznanju ne radi ništa, jedan vid štednje koju mi ne razumijemo?

 

luna — Sub, 28/04/2012 - 11:04. Cijenu energenata odreduju svjetske cijene ..

Kucanstva mogu imati nizu ili znatno nizu cijenu od prosjeka samo uz drzavnu subvenciju istih.. Dakle, ta cijena moze biti malo manja ovdje, nego li ondje bez subvencija, ovisno o resursima neke zemlje i njenim nabavnim cijenama odredenog energenta.. napr. nafta kosta neku USA kompaniju puno puno puno manje nego INA-u..

No u principu su izlazne cijene manje vise iste samo neke kompanije zaraduju manje neke vise.. Realna cijena za slicne zemlje vrti se oko istog.. Cijena nasih energenata za kucanstva je subvencionirana i nije realna.. Ostatak je nacina zivota i privredivanja jos iz Juge..

Razliku u cijeni su dijelom prebacili na gospodarstvo koje placa vise od trzisne cijene.. vecinom.. sto uzrokuje skuplju proizvodnju i opet se kroz proizvod prenese na gradane.. Dakle za danasnje prilike potpuno besmislena logika, posebno zato sto odbija investitore koji ne zele proizvoditi sa duplo vecim ulaznim cijenama od onih u okruzenju.. Pri tome postoje povlasteni gospodarstvenici koji tu istu energiju zbog svojih veza dobijaju ispod trzisne cijene, koja se opet nadoknaduje na onim nepovlastenima..

Uglavnom citav sustav nije dobar..

Na to treba dodati monopol, neracionalno poslovanje, visak zaposlenih, a posebno nesposoban visak zaposlenih po babi i stricevima, neucinkovitost i losu organizaciju poslovanja (nema konkurencije), krade, veliki postotak bolovanja.. Rezultat je poslovanje sa minusom javnih poduzeca koje zbog monopolistickog polozaja prezivljavaju bez posljedica..  

Uglavnom struja je struja, plin je plin.. itd.. proizvod kao takav ima svoju cijenu i nema nikakvog razloga da neko placa vise ili manje potpuno isti proizvod.. Rabati se daju obzirom na kupljenu kolicinu i cilj koji se zeli dobiti prodajom za samo poduzece.. znaci ulaganja, odrzavanja.. balansirane isporuke..

Ono sto je greska u ovoj odluci vlade o poskupljenju jest sto nisu prije poskupljenja racionalizirali proizvodnju, otpustili viskove, pohapsili kriminalce, smijenili nesposobne.. pa sa zdravim poduzecem izracunali ulaznu cijenu proizvoda i izlaznu cijenu proizvoda..

Koja bi bila veca nego li danas placamo, to je sigurno.. ali to sto vise placamo rezultiralo bi jeftinijim hrvatskim proizvodom, povecanjem zaposlenosti u realnom sektoru, privlacenjem investicija.. Rezultiralo bi viskom novca u javnim poduzecima koje bi se moglo ulagati umjesto da se dizu krediti za investicijeu novo i odrzavanje..

Tada ne bi ni povecanje cijena bilo udar na socijalni status gradana na ovaj nacin na koji ce se to sada desiti.. Sve bi dobilo smisao i bilo bi neke buducnosti za gradanstvo, gospodarstvo i drzavu.. Ovako samo placamo jebivjetre da i dalje od javnih, tj. drzavnih poduzeca rade dobar izvor prihoda samima sebi, da se i dalje razbacuju nasim novcima, naprosto da zive svoj parazitski zivot iscrpljujuci sve resurse koji su neophodni za oporavak.. Naprosto su suftovi.. eto.. gomila neradnika, neznalica, uhljebljenih.. Od kojih nitko ne trazi odgovornost za ono sto rade.. To se tice managementa javnih poduzeca kao i politicara u raznim NOima, i velikog dijela zaposlenih uhljebljenika.. A kao sto se svakim danom sve vise pokazuje i ove, danasnje Vlade tj. vecine njezinih ministara i posebno premijera, koji je kao big boss najodgovorniji za ove idiotske poteze.

 

ps ......... Socijalno ugrozeni gradani se pomazu iz socijalne kase.. a ne cijenom struje ili plina .. To je onako, samo da napomenem.. Ta kasa je puna ako nas puno radi, ako proizvodimo.. itd.. i onda ima uvijek i za najugrozenije.. Ovako nema za nikoga.. osim za jebivjetre na sigurnim placama i bez odgovornosti za ucinjeno.. a javna poduzeca propadaju, kao i gradani..

 

 

luna

lunoprof @ 19:28 |Komentiraj | Komentari: 0
flashHeader
geotoolbar

web tracker