Zbirka prica i razmisljanja bez kronoloskog reda
lunoprof
Blog - siječanj 2011
subota, siječanj 29, 2011
 

Pitali su me .. hej.. kaj si glistice zaboravila? .. ajd malo njima ili tam..  Veceras slusam predivne svirke ludih muzicara na fenderu ili les..    A jedino kaj mogu je, sjetiti se crvaka.. onih malenih, cas debelih, cas tankih..

Zorom, znate.. na plazi, uglavnom na Banj.. tamo gdje su kogule preko pijeska... a valici jutarnje bonace polako mreskajuci titraju.. Na istoku bijelo polako postaje rumeno, no on vas jos ne vidi. Tek kad proviri, onako crven, znati ce da smo opet tu.

Mala kantica, malo gegave siroke platnene hlace.. dlanovi izgrizeni solju, prsti hrapavi razgrcu prvo kogule, ..a onda njezno, sasvim njezno izvlace male glistice.. Vade crvake, koji se zakaceni medu prstima preplicu.. Dodajem kanticu sa malo pijeska, a prsti ispustaju crvaka u nju.. Cucnem i gledam u rupicu cekajuci sljedeceg crvaka medu hrapavim prstima.. Kantica spremna..

Crvena lopta nas je obasjala.. Vrijeme za povratak.. Eska, za danas, za sutra mozda.. Pokrivena vlaznom lanenom krpom. Ponosno je nosim onih citavih 50m do kuce. Nisam smjela kopati pijesak, radi ruku.. Nije to za curice, prsti postaju hrapavi, a  nokti se nekako cudno bruse u vlaznom kvarcu. No voljela sam cuvati kanticu i crvake. Mozda cu smjeti sutrasnje sunce docekati na kaicu.. Ja bez kape, bijelo plave, vjecito mokre kose, a on sa muskim facoletom sa cetiri gropa po kantunima ispod sesira.. Nekog ludog sesira. uvijek su mu ih nosili, iz Afrike, sa francuskih promenada.. muske, zenske, cak i safari, za lov na lavove.. jedino je facolet bio stalan.. Voljela sam vidjeti jedan slamnati sesir, pomalo zenskast, beskrajno smijesan, malo otrcan, pomalo meksici.. Bila kosulja sa zavrnutim rukavima i uvik bile gace, koje su se sive vracale doma..

Ni mi bilo tesko. Prva sam se digla i prosla preko cile terace da mi ne utece. Kad sam vidla crvake, bilo mi je lakse.. tu je negdi.. idem danas!  ..Na provu, da ne smetam. I da on moze zadivat esku. Makar ja sve znam i mogu, nisam valjda beba.. Ali eto kad je vec blizu njega, da ne skacen po kaicu.. A kaic drven, tezak, sirok.. ni znao nije da lebdim po njemu. Sunce visoko, tunja zapletena, moja naravno.. spremjena za popodnevnu zabavu odmrscavanja iza pizolota. Mrizica sa ribon zabacena unutra. Sunce se diglo, valja poc. Ja vozin staroga sigala.. a nisan ga mogla upalit.. ni sa zaleton.. Sricom, ima je ko drugi. Kad bi krenia nije sta. Kolpo morto.. capaj.. ajde.. Vezi. Jel dobro? Bacia je oko, nije bas bilo kako triba.. ali nije bilo primjedbe. Sta mislis oce se odvezat? Nece, dobro je. Onda sve u redu, kaze. Riva, teraca kafica, pa se malo falit.. Puno sa ceron, manje sa ribon, pa doma. A onaj konop, sta je tribalo bit gori je doli.. ali zac bacelavat ako drzi.. Ne vridi ubit volju, kad je vec ima. A mozda nauci konacno i tu tunju vezat.

Sunce visoko, ali nikad nije peklo. Glavu zabijes u more i sve u redu.. Jos do doma, polako. Puno puta rec.. eee,.. eeeee, evala mestre.. aa pa zavrtit rukom. Pozdravit sve i pitat ih kako su.

Rucak. Pomidori mirisu ka ludi. Zrikavci zricu.. Ja cu se ic bacit, na skrape, u valove maestrala, par puta na glavu ili lastu, da se rasfriskam.. A on ce lec.. ka i svi ostali.. ispod odrine, na teracu.. ubit oko. Doklin ne prode sparina.. Ja cu ist tople praskve i cidit ih po ciloj teraci, ili cu sist na skalinu prema moru. Posli cu citat nesto.. Dokli opet ne naden nekog drugog posla.. Do tri mosta.. ili na Vlacicu.. nemam pojma, tesko je mislit, sparina je. Sve dolazi samo na svoje misto, bas kako triba.

A posli ce doc vecer nakon lipog dana.  

A gliste.. gliste su mi nekako daleko ovih dana. Lovim sitnu ribu, na crvake. To je najbolje sto mogu lijepoga. 

 

 

*** ovo nije crvak, crvak izgleda kao mala kisna glista ili glista za pecanje ..

    ovo je jadranski crv i u prici nije spomenut        

lunoprof @ 00:02 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 27, 2011
 

Odgledala sam video snimak sastanka saborskog odbora za medije. Ima na index-u. Stazic je, kao sef odbora na pocetku sastanka nekim kao razumnim objasnjenjem pokusao opravdati stavljanje teme na dnevni red. Takoder obrazlozio, da oni kao saborski odbor moraju "postivati" odluku struke, tj. agencije koja je predlozila zabranu.. 

To sto sam cula, van je svake logike i pameti... pogrijesio si Stazicu.. jako..

Na pocetku, odmah.. vec kad si "JUNK MAIL" tj. spam stavio na dnevni red, samo zato sto je spam. Drugo,  sto se zatrpavanje "spam"om  ne sprecava na nacin da se zabrani tekst koji taj spam pljuje, nego se: stavi filter protiv spama, pa zatim zatvori i kazni izvor slanja spama.. Ili se uredno za nase pare, neko u saboru bavi popisivanjem ulazne poste..

S druge strane, Sabor je vrhovna vlast. Poslusati misljenje agencije, .. naravno, misljenje struke, naravno.. No, zaboravio si da je Saborski odbor ocito na visem polozaju, jer on daje zabranu, a agencija samo preporuku. Sef slusa onog ispod.. Da, ako je ovaj u pravu. Otkada je sef duzan slusati sve odluke onih nizerangiranih ako ih ne smatra korektnim? Zaboravio si razmotriti i informirati se kakva je zakonska osnova Agencijske odluke. Zaboravio si se pitati da li je uopce Agencija trebali davati misljenje o tekstu koji se ne moze svrstati u nijedno zakonsko podrucje za koje je potrebno njihovo misljenje. Uostalom, na ciji zahtjev je agencija uopce dala misljenje? Na Spam? .. Hitlerovi Generali su se pravdali naredbama odozgora, ti se pravdas "PREPORUKAMA ODOZDOLA"? Pa gdje je tu pamet i logika? Od sefa se ocekuje postivanje struke, ali i zdrava pamet, jer samo je njegova krivnja.. I samo on odgovara. No politicari kod nas ionako ne odgovaraju politicki za svoje odluke, pa zasto bi ti? ili Odbor?

Da se razumijemo.. Vrijednost ili sadrzaj teksta o "samaranju majmuna" prestala je biti bitna cim je dosla na dnevni red Saborskog odbora, a bez da se moze svrstati u red nekih drzavno-vazno-sigurnosnih tekstova, fasistickih ili nacionalistickih... koje je zakonom zabranjeno objavljivati. Ovdje se radi o cenzuri tiska. O inkvizicijskim metodama. O zabranama slobode govora i pisanja.. Elektronskog ili bilo kojeg drugog.. Koje smo posljednjih mjeseci imali pregrst na HTV-u. Sad se takva cenzura na mala vrata siri i u elektronske medije..

Ovdje se radi samo o tome da su ljudi u Saboru placeni za vodenje drzave, a ne samaranje majmuna.. Bilo ono elektronsko ili neko drugo.

Sabor je stit demokracije jedne drzave, (osim sto ju vodi u svakodnevnom zivotu), a ne sprecavatelj iste. Ispada kako samo treba poslati dovoljno spama, pa svaki tekst moze biti zabranjen. Mislim kako bi to pod hitno trebalo organizirati.. Cisto zbog informacije koliko ce zabrana saborski odbori izdati na temelju "spama-ova", ili zato sto im se ne da zaprimati postu, koja je ionako zabranjena.. Spamanje je kaznjivo, Stazicu, samo onako za usput, da znas.  Samo je Saborski odbor odgovoran za zabranu, ne i Agencija. Uvijek je samo sef kriv za lose poslovanje svojih sluzbenika, a Agenicija za medije nije nista drugo. Odbor je taj koji je trebao pokrenuti pitanje odgovornosti Agencije za medije zbog izdavanja misljenja van zakonskih okvira, ne poslusati ga bez razmisljanja. Zato sto se bave necim sto nije njihov posao, ili im ga je mozda zadao netko iz Sabora? Tko, ja se pitam, ako vec ne odbor?


Na kraju, ne moze se nista drugo zakljuciti nego da je jedino CENZURA svih misljenja koja se ne poklapaju sa misljenjima odredenih krugova u hrvatskoj ODOBRENA. Nije uopce bitno da li se slazete osobno sa misljenjem u Indeksovom tekstu, bitno je samo da je on zabranjem, a u biti irelevantan..

Bitno je jedino da Saborski odbor oduzima Slobodu pisanja i govora.. a to je prestrasno!

Zapovjedna odgovornost.... vrlo poznata fraza je u ovom slucaju takoder za diskusiju.. Da li bi netko trebao zatraziti Zapovjednu odgovornost za sve krive odluke Sabora ili S-odbora .. Kad ne kazne losa djelovanja potcinjenih? Kad zaborave da nakon donosenja neke odluke stoji i odgovornost? Kad poticu zabranu slobode govora i pisanja?

Epidemija Cenzure u svim krugovima hrvatskog drustva.. a cjepiva niotkud..

SS-odbori u hrvatskom saboru. Slazete se ili ne?

 

 

***

usput.. ovo je blog.. dozvoljeni oblik osobnog izjasnjavanja. nije spam, koji je zabranjen. a nije ni dio javnog tiska, vec samo moje osobno misljenje, na koje, bar se nadam.. imam pravo.. makar ce ga mnogi procitati bez urudbiranja poste.

lunoprof @ 03:54 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 26, 2011
 

Pred par mjeseci uhapseno je par HEP-HDZ-ovca zbog, kako se tada navodilo, zlouporabe ovlasti.. prepropradaje struje, .. itd..

Danas imamo sasvim drugu situaciju, taj isti HDZ dao je prijedlog zakona u Sabor po kojem se takva preprodaja struje ozakonjuje. Nisam cula da su oslobodili svih optuzbi svoje kolege koji su odguslali zatvora i ispitivanja, a vjerojatno ih ceka i sudenje zbog tog istog. Popijac, gospodar gospodarstva danas je izjavio kako je takva preprodaja struje nuzna jer se radi o strateskoj sirovini.. Sto njemu znaci "strateska sirovina" za Hrvatsku, nije objasnio, ni naveo kriterije koji aluminij iz Mostara karakteriziraju kao "strateski".  Sto se njega tice, valjda smatra da je sve rekao, a da smo mi budale koji ce to popiti kao istinito.

Htjela bih malo objasniti o cemu se radi, makar je vec dosta o tome pisano. No jednostavno receno.. ovo jako lici na privatizacijske fore, legalizaciju tadasnje krade.. itd.. sa naravno dodatkom mogucnosti otvaranja novih crnih fondova.. izbori su uskoro, treba se.. a tema ukratko jest:


Mostarski Aluminij zeli prodavati skupu sirovinu (aluminij) Sibenskom TLM u zamjenu za jeftinu struju i nikako drugacije. Ako mu ne TLM ne nabavi jeftinu struju nema sirovine, lovu ne zele, samo struju..

Ovo je samo po sebi vrlo suspektno, no umjesto istrage.. zakon. Osnovno znanje matematike dovoljno je za procjenu isplativosti takvog posla. Prvo.. TLM placa aluminij vise nego na slobodnom trzistu. Cula sam neke neprovjerene glasine da je bilo godina kad se placalo 50% vise Mostarskom aluminiju nego da se kupovalo na slobodnom svjetskom trzistu. Tu je TLM vec jako zakinut i njegova proizvodnja ne moze biti isplativa jer mu je osnovna sirovina preskupa. 

E sad, postoji i mogucnost da se Mostarski Aluminij u meduvremenu smirio u grabezi, te je cijena tek neznatno visa od trzisne ili cak ista (manja nije zasigurno). No gubitak ponovo postoji. Ovaj puta ne za TLM nego za gradane Hrvatske koji placajuci skupu struju nadoknaduju gubitke HEP-a prodajom ispod realne vrijednosti. Nadam se kako niste bili toliko naivni pa mislili da se razlika ne nadoknaduje iz naseg dzepa. Posto proizvodnja aluminija zahtjeva mnogo struje, gubici su jako veliki.

U tisku, a i danas u Saboru, je ekipica iz HDZ-eica objasnila kako je to jako vazno jer ce ostanak bez sirovine u TLM-u uzrokovati gubitke radnih mjesta. Kao i gubitak radnih mjesta u maloj privredi vezanoj na aluminijumske proizvode, cini mi se jos toliko ljudi. Pa se eto HDZ nasao kao spasitelj radnih mjesta i ozakonio ono sto je do sada bio kriminal, jer znate HDZ-u su ljudi "jako vazni". To bi samo budala mogla uzeti kao istinito. No vladajuci imaju dvostruku korist. Prvo, vlasnici Mostarskog aluminija koji su izuzetno cvrstim vezama sa HDZ zaradili na proizvedenoj 1 toni, kao ostale takve tvornice na bar tri tone. Dakle, novac u dzepu HDZ-ovaca osiguran. Trebati ce za izbornu kampanju, a lakse je iz BiH u ovom trenutku uzeti, nego kod nas, gdje im je poslovanje pod lupom. Dakako, sirovina je tako skupo placena, da ni vlasnici Aluminijuma nece oskudijevati. S druge strane, HDZ je ovim osigurao izbornu pobjedu u Sibeniku. Sprijecio opozicijske prosvjede protiv ovog zakona jer bi ih optuzili kako ne misle o radnim mjestima i ljudima.

Uglavnom, maestralan SPIN posao.. izuzetne politicke i ekonomske vrijednosti, nosi zaradu, nosi i glasove, a sve placa netko drugi.. tj. mi. HDZ je danas dobio tekmu za velku LOVU.


A gdje je istina?

Istina je negdje drugdje. I vrlo je jednostavna.

==> TLM moze kupiti sirovinu bilo gdje u svijetu i ne mora raditi sa Mostarskim aluminijem sto su vec odavno trebali napraviti. TLM bi trebao kupovati sirovinu tamo gdje je trenutno najjeftinija, a ne tamo gdje je to politicarima zgodno. Uprava TLM bi trebala kazneno odgovarati zbog nesavjesnog poslovanja jer kupuje preskupu sirovinu. Uostalom, zbog takvog poslovanja je Roncevic u zatvoru (kako su njega mogli osuditi za kupovinu preskupih kamiona, a ovdje ozakonjuju istu malverzaciju uz dodatni poticaj politike i drzave?) ...Pitam se pitam, ali izgleda previse se pitam..

==> Hrvatski gradani nisu duzni financirati proizvodnju u BiH. Ne vidim zasto bi itko od nas to trebao, dapace.. Politika je ovim zakonom udarila po svakom dzepu gradanina koji placa struju.

==> Radna mjesta u TLM.. Ako im uprava nabavi u kratkom roku sirovinu iz drugih izvora, jeftinijih, nikakav problem, dapace, mozda konacno postanu dobitnici. Ako tu zapne.. nije steta, ionake te lokalne upraviteljo-poslusnike treba mjenjati i staviti sposobne ljude. Za par mjeseci sve ce sjesti na svoje mjesto.. TLM poslovati ce s dobiti, mozda na kraju cak nabavljati i od mostarskog Aluminija, ali po normalnim, trzisnim uvjetima.

U meduvremenu.. recimo 3 mjeseca rekonstrukcije, nek HEP uplati jednokratnu pomoc za radnicke place sibenskih aluminijasa i vezanih radnih mjesta na to. Umjesto sto poklanja novac hrvatskih drzavljana mostaru, nek ih uplati TLM-u.. Nije to puno novca.. mozda jednako gubitku na struji u istom, kracem ili duplo duzem periodu. I izracun je jednostavan.. za ta 3 mjeseca ... radnickih placa maksimalno je potrebno:

8.000kn (brutto trosak) x 3.000ljudi x 3mjeseca = 72.000.000

72 miljoncica.. rade ih dam, a i za vas sam sigurna da tako mislite..... za ocuvanje radnih mjesta u Sibeniku nego za bogacenje vlasnika Aluminija iz Mostara i HDZ-ove crne fondove. Pogotovo kad sam sigurna da nakon ta tri ili max. 6 mjeseci mjeseci ispravne sanacije i revizije poslovanja TLM, ta ista firma ne bi lose poslovala sa normalnom poslovnom upravom.

A mozda bi nakon toga mogla pasti i cijena struje? Ne bi se trebao nadoknadivati novoozakonjeni stari lopovluk!

 

 

Ako netko slucajno zna, po kojoj cijeni (koliko manjoj od trzisne u % i KN), i koju kolicinu struje poklanjamo godisnje Aluminij-u iz Mostara, molim da mi javi. Rado bih se igrala malo sa brojcicama i izracunala za koliko su hrvatski gradani lovice zakinuti.. I za ostale podatke.. razliku nabavne cijene sirovine iz Mostara i one na svjetskom trzistu...

sve sto je ovdje napisano.. cula sam ili procitala kroz duze vrijeme.. ovo su moji zakljucci i dojmovi. ako mislite da grijesim, ispravite me. rado bih bila u krivu. a ako imate stvarne podatke.. cijene, kilovate, kolicine.. javite pa cemo tocno izracunati zajednicki.. nije teska matematika..

lunoprof @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
 

Za razlicite cenzure novinara i urednika HTV, dnevnog tiska... zabrane rada, otpustanja onih koji misle i govore.. sve smo to prozivljavali zadnjih par mjeseci intenzivno. Ono sto vlastodrsci (HDZ) od medija mogu kontrolirati vec kontroliraju. Ali kad cujem kako u Saboru raspravljaju o "samaranju majmuna" u nekom tekstu.. Kad vidim kako promptno to stavljaju na dnevni red.. Donose odluke bez zdrave pameti i vjerojatno mimo zakonskih odredbi.. Tekstovi vise nisu ni bitni, samo postupak onih koji vode Hrvatsku. Predmet njihovog zanimanja i rada. Kad mislis kako vise ne mozes biti iznenaden, pojavi se jos veca glupost... Svaka cast, zaposlenici hrvatskog naroda, nasi vrijedni radnici, nasi upravitelji.

Ipak, nije to nista novog, vec samo ono sto nam je odavno svima jasno.. Mi placamo.. tj. :

U saboru zaraduju place na "samaranju majmuna" po nama!

Do sad sam mislila da je ipak seks u pitanu, no prevarih se. Mi im ne trebamo. Ni nas zdrav mozak im vise nije zanimljiv, davno su ga prestali uzimati u obzir. Zna se, mi smo tu samo kako bi oni dobro zivjeli.

Poznata, Znaseusenaseipodase, ekipa iz snova ili nocnih mora jase dalje, u nove pobjede.


this is the road to hell

*** inace,

u meduvremenu sam odgledala video snimak sastanka saborskog odbora. ima na index-u. stazic je, kao sef odbora na pocetku sastanka nekim kao razumnim objasnjenjem pokusao opravdati stavljanje teme na dnevni red. i takoder obrazlozio, da oni kao saborski odbor moraju "postivati" odluku struke, tj. agencije koja je predlozila zabranu.. 

to je van svake logike i pameti... pogrijesio si stazicu.. jako..

na pocetku, odmah.. vec kad si uopce "JUNK MAIL" tj. spam stavio na dnevni red, samo zato sto je spam. drugo,  sto se zatrpavanje "spam"om  ne sprecava na nacin da se zabrani tekst koji taj spam pljuje, nego se: ili stavi filter protiv spama i zatvori izvor slanja spama.. ili se uredno za nase pare, neko u saboru bavi popisivanjem ulazne poste..

s druge strane, sabor je vrhovna vlast. poslusati misljenje agencije, .. naravno, misljenje struke, naravno.. No, zaboravio si da je Saborski odbor ocito na visem polozaju, jer on daje zabranu, a agencija samo preporuku. Sef slusa onog ispod.. Da, ako je ovaj u pravu. Otkad je sef duzan slusati sve odluke onih nizerangiranih ako ih ne smatra korektinim? Zaboravio si razmotriti i informirati se kakva je zakonska osnova iza agencijske odluke. Zaboravio si da li je uopce agencija trebali davata misljenje o tekstu koji se ne moze svrstati u nijedno zakonsko podrucje za koje je potrebno njihovo misljenje. Uostalom, na ciji zahtjev je agencija uopce dala misljenje? Na Spam? .. Hitlerovi Generali su se pravdali naredbama odozgora, ti se pravdas "PREPORUKAMA ODOZDOLA"? Pa gdje je tu pamet i logika? Od sefa se ocekuje postivanje struke, ali i zdrava pamet, jer samo je njegova krivnja.. I samo on odgovara. No politicari kod nas ionako ne odgovaraju politicki za svoje odluke, ap zasto bi ti?

Da se razumijemo.. Vrijednost ili sadrzaj teksta o "samaranju majmuna" prestala je biti bitna cim je dosla na dnevni red Saborskog odbora, a bez da se moze svrstati u red nekih drzavno-vazno-sigurnosnih tekstova, fasistickih ili nacionalistickih... koje je zakonom zabranjeno objavljivati. Ovdje se radi o cenzuri tiska. O inkvizicijskim metodama. O zabranama slobode govora i pisanja.. Elektronskog ili bilo kojeg drugog.. Koje smo posljednjih mjeseci imali pregrst na HTV-u.Sad se takva cenzura na mala vrata siri i u elektronske medije..

Samo o tome da su ljudi u saboru placeni za vodenje drzave, a ne samaranje majmuna.. Bilo ono elektronsko ili neko drugo.

Sabor je sti demokracije jedne drzave, (osim sto ju vodi u svakodnevnom zivotu), a ne da sprecavatelj iste. Ovako ispada kako samo treba poslati dovoljno spama, pa svaki tekst moze biti zabranjen. Mislim kako bi to pod hitno trebalo organizirati.. Cisto da vidimo koliko ce zabrana saborski odbori izdati, zato sto im se ne da zaprimati postu, koja je ionako zabranjena.. Spamanje je kaznjivo, Stazicu, samo onako za usput, da znas.  Samo je Saborski odbor odgovoran za zabranu, ne i agencija. Uvjek je samo sef kriv za lose poslovanje svojih sluzbenika, a Agenicija za medije nije nista drugo. 

Na kraju, ne moze se nista drugo zakljuciti nego da je jedino CENZURA svih misljenja koja se ne poklapaju sa misljenjima odredenih krugova u hrvatskoj ODOBRENA. Nije uopce bitno da li se slazete osobno sa misljenjem u Indeksovom tekstu.

Bitno je jedino da je Saborski odbor oduzeo Slobodu pisanja i govora.. a to je prestrasno!
lunoprof @ 06:52 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 25, 2011
 

Bahatost novinara bez imalo znanja polako dolazi do svojeg vhunca.. bar u rukometnim komentarima!

Izvlace sve mile i nemoguce razloge, gore nego sto se mogu cuti po lokalnim birtijama gdje takozvani "strucnjaci" komentiraju sve sportove. Zuti tisak, nista drugo..

ajde sinko napisi nesto.. popljuj nekog.. danas je dan za pljuvanje rukometasa.. kaze glavni urednik

Cuj, gazda.. ne stojim dobro sa rukometom.. ne znam bas ni pravila.. kaze odabrani novinar 

Pa sad, ipak moramo i mi objaviti nesto u trendu.. znas to prodaje novine..

Ok, sefe, ali sto da pisem kad osim dresova na terenu i da se igra rukom ne znam nista!

Nista ne brini sinko, lupi po najslabijima, onima koji nemaju zaledinu...

Uf.. uf.. pocese se novinar.. i krene pisati..  i tako je izgleda bilo u vise redakcija.

Jedni krenu po Balicu, njega ionako ili dizu u nebo ili blate.. jos se nikom nista nije dogodilo. Drugi su odabrali golmane.. nema veze sto je njihov rezultat ovisan o obrani.. Jedni udri po Kopljaru, koji kao da se sam gural tamo u teren, kao da ga nije nitko postavio bas na to mjesto.. ali sto, balavac je, pa nije opasan.. Cak su i statisticke podatke poceli citati, no nitko im nije rekao kako, pa su si odabrali neki tamo.. to kao nije laz, ima brojka. Nema veze sto ne znaju citati statisticke podatke po strucnom algoritmu.

Davno je bila utakmica protiv Argentine kad su ti isti poceli raditi zvjezdanu stazu rukometnoj reprezentaciji 2011. Izgleda kako se te staze nestankom mraka (pomracenja uma neznanjem o igri) rasplinjavaju.. pa udri zorom.. po tim istima.. danas je drugi dan, dosla nova moda ili direktive.

Rijetki su krenuli na pravo mjesto, u organizaciju rukometnog saveza. U organizaciju inih saveza. Tamo gdje se ljudi odabiru po politickoj, guzicnoj i slicnoj podobnosti.. tamo gdje caruju bossovi cvrste ruke, bahatoscu i bez znanja o sportu, ali sa dobrim vezama.

Citati cemo ovih dana ine analize.. Sve bi to bilo probavljivo kad ih ne bi pisali ljudi koji sebe nazivaju Sportskim novinarima. Da se recimo, bave estradom ili tako necim pa eto.. Malo pisu neki svoj osobni stav, vise o Balicevoj neobrijanoj bradi, ili Goluzinoj glumi gospona trenera.. pa usput nekaj eto i o rukometu, ne bi im bilo ni za zameriti..

Ovako vecina Sportskih novinara izgleda spada u istu vrecu sa Sportskim radnicima dobrih guzicnih karakteristika.. Ako se sjecate jedne pjesme, davno je to bilo, Split.. Croatia-Hajduk...cijelo gledaliste, na sav glas.. Poljud je blistao istinom hrvatskog sporta

U tunelu ispod grada, sevi Tudman Vrdoljaka...

Situacija nepromjenjena, imena mozda razlicita. Rezultat je jednak uspjehu nase rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2011 u Svedskoj.

***

Gobce i kompanijo.. pokupite svoje krpice i otidite negdje drugdje. Politika i podobnosti vas vode u zivotu, snaci cete se vec, nece biti pretesko.. Ostavite sport onima koji ga vole i poznaju. Sigurna sam da takvih ima puno, onih kojima je Sport stranka koju biraju.. a lova samo posljedica sportske vrijednosti.

Novinari, vi koji nemate potrebnih znanja, pustite momke na miru.. Ako ne znate sto bi pisali, ostavite prazne kolumne ili se bavite nekim drugim temama koje poznajte..  Zuti tisak u sportu bi trebao pisati da li se netko napio ili prevario zenu, eventualno slikao gol, dobio dijete, imao neku ludu svadbu, itd.. a ne analizama sportskih ucinaka.

Pustite momke na miru! Sportski komentar ne bi trebao biti Zuti tisak!

 

 

*** posebna napomena.. ovo je blog, dakle moji osobni stavovi i misljenja. novinarska i strucna trazite negdje drugdje.

 

sve cestitke rukometasima za psihicki povrat i veliki trud. igra nije bila sjajna, ali obzirom na okolnosti i psihicko stanje citave ekipe vise nego dobra. bilo bi lijepo kad bi goluza, ostavio ivana na miru.. da balic nije uzeo stvar u svoje ruke, onoliko koliko je uopce mogao na psihi i orgnizaciji igre kao playmaker (bez obzira na ludaste promjene igraca) i danas bi bila katastrofa... (kamere snimaju, a oni koje zele vidjeti antagonizam, 'ilitiga' naguravanja mogu sa vrlo malo paznje).

lijepo molim, ne uzdizite igru u nebesa nakon pobjede... analiza sportskih rezultata nije carobiranje i ulizivanje... naprosto postoje cinjenice koje su takve kakve jesu.. a navijati za nase, mozemo i bez glupih komentara!lunoprof @ 17:24 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 24, 2011
 

Mijenjajmo selektora... jer on bira tim.

Mijenjajmo trenera.. jer on odreduje nacin igre.

Cak i uz najveci trud dobri igraci postaju losi u lose organiziranoj ekipi. Rukomet je timska igra, pa naravno nije sve u treneru.. no.. on je taj koji slaze, on je taj koji odreduje kad je tko na terenu i sto bi tamo trebao raditi. Zalosno je kad se vlastite moci i sposobnosti precijene pa pocnemo trazimo krivca u onima ispod nas.. U ovom trenutku rukometna repka je odraz naseg stanja. Kao i uvjek u nasem narodu trazimo vodu.. Vozda.. To volimo, a to je lose jer Vozd nije dobro rjesenje. Treba traziti vodu tima! Onog koji je sposoban odabrati suradnike koji znaju i mogu. Onog koji je te iste sposoban motivirati i voditi.


Treba naci vodu ekipe, organizatora.. covjeka kojem igraci poklanjaju povjerenje, ne zato sto je jak, neprikosnoven, mocan, politicki podoban.. nego samo zato sto je sposoban biti ekipni voda.

U rukometu imamo sanse za brzu promjenu trenera nakon blamaze na svjetskom prvenstvu. No u nasem zivotu?

Kakve su nam sanse da Vodica Jaca sama ode sa svim svojim vodama i pulenima ispod nje? Kakve su sanse bez sile otjerati silne stare i mlade nikogovice koji podmetanjem riti misle postici sve u zivotu? Klanjajuci se, podilazeci.. Cini mi se nikakve. Jer, na zalost, ne postoji sila koju bi oni mogli osjetiti kao mocniju, a suprotnu njihovoj. 

Hrvatski rukomet (repka) ima sanse, jer bez obzira na politicke podobnosti, precijenjene vlastite moci, lose organiziranu igru.. uglavnom su to sportasi koji su osobnim trudom i talentom postigli dosadasnje sportske uspjehe. Za takvog ima sanse da ode.. i da uz drugo vodstvo bude savrsen igrac. Zbog malo pritiska i osobnog neuspjeha kojeg je svjestan bez obzira sto u javnosti govorio. Zbog truda koji je ulozio do sada.


S druge strane, hrvatski narod nema sanse da se korumpirani politicki nikogovici maknu uz malen pritisak. Dobili su puno, bez rada i truda, samo kimanjem glavom i lizanjem tude riti. Problem je sto nikada do sada nisu drugo ni radili, pa nemaju alternativu u profesionalnom zivotu.. Savjest, .. to nisu nikad ni imali. Radne navike? Da su ih imali, ne bi bili politicari.

Dakle, radni narode pljunite u sake i izbacite ih sa scene, jer sami nece otici!

Zaboga, pa nije zivot sport!

Kao sto ni mi nismo promatraci, vec igraci kojima sudbina zavisi od rezultata. Valjda cemo to konacno shvatiti jer losije stvarno vise ne moze.

lunoprof @ 07:19 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, siječanj 22, 2011
tekst u slavu danasnje velelebne pobjede hrvatskih rukometasa nad Argentinom!

Danas se hvale rukometasi... pobjeda sa velikom razlikom.. vole ih.. velicaju.. Bas imamo cudne kriterije. Volimo samo pobjednike, nije vazno kako su igrali, koliko su truda ulozili.. Kakve je klase protivnik? Ne, vazan je samo rezultat. I nada koju on pruza za sljedecu utakmicu. Volimo lazne nade, takav smo valjda narod.. Volimo se zavaravati vlastitom velicinom i vaznoscu.

Uglavnom, obrana nam ne valja nista. Protivnicki vanjski pucaci dizu se i pucaju sa 9m, bez ikakve smetnje. U danasnjem rukometu to prakticno znaci primljen pogodak ako je pucac kvalitetan. To dalje znaci kako golman mora paziti na sve igrace jer obrana nista ne zatvara. Nakon par primljenih pogodataka postaje supalj kao ementaler, naprosto ne zna vise s koje strane ce doci lopta. Ne shvacam koju mi to obranu igramo.. 6-0 sa olovnim nogama, bez bocnog kretanja i zatvaranja blokom sa dva igraca, bez izlazenja na vanjske pucace? .. katastrofa.. ne znam kako bi se to do sutra moglo popraviti, jer Svedani nisu Argentinci sa djecjim rukometom..  Lijevi bek.. imamo prozirnog igraca na tom mjestu .. ne znam da li se zove Vukovic ili drugacije, no, ne samo da je nevidljiv, cini mi se vise kao neka velika rupa.. Sve bi to bilo ok, kada ti isti decki ne bi mogli ili kad ne bi znali igrati. Deset izgubljenih lopti tehnickom pogreskom? To znaci da im je skoro deset puta ispala lopta iz ruku, bez protivnicke akcije. Takvim greskama gotovo sigurno se gubi utakmica sa malo jacim protivnikom. Ne grizu, noge su im drvene.. srca ostavili ispod tribina.. Mogu ali ne zele.. Zato me to ljuti. To je moj dojam o dosadasnjem ucinku rukometasa, bez obzira na pobjede i poraze.


No, sve u svemu nas odnos prema repki u rukometu pokazuje standardno stanje domaceg razmisljanja. Dobili smo tekmu, to ti dode kao onih Bandicevih 100kn penzicima Zagreba, kad su svi ocekivali jos poklona i obozavali ga. Nece ici, kao sto ni s Bandicem nije islo. HDZ nam je obecao kako cemo imati puno, a raditi malo.. E nece ni to ici, makar su nam probali pokloniti malo, a uzeti puno. Isto kao tekma, Argentinci su nam poklon, a sad mislimo da cemo jos poklona dobiti. Gotovani smo, sve bez truda najbolje nam pase. Mislimo kako smo zasluzili, a ono sto treba napraviti ne radimo..

Svedska nam nece dati sutra poklon, sa gotovanskim rukometom samo cemo se blamirati, a za drugaciji treba uvesti puno izmjena u igru. Ne vjerujem kako je to moguce, ali nadam se.. Ipak sam ja dio ovog gotovanskog drustva koji se samo nada i nista ne cini kako bi promijenilo situaciju.

Sve dok ne promijenimo sebe i ucinimo nesto kako bi stanje u ovoj drzavi postalo drugacije, i to svim srcem, rukama, motikama i stapovima nece se nista promijeniti, cak ni obicaj lazno se nadati boljem. Mi kao narod, u ovom trenutku imamo vrlo loseg protivika, sa snagom na silaznoj putanji, no ne pokazujemo nikakve znakove zelje izgurati ih skroz iz nasih zivota.


Bolje nece doci bez truda i akcije. I nadasve ne bez borbe. Pokloni u zivotu, kao i u sportu, jako su rijetki i nije dobro na njih se oslanjati i samo nadati. Treba se boriti za sebe i za nas.

Ipak, vrijedi se pitati : Zasto volim Sport?     ..kad je tako slican zivotu...

mozda se i ja volim bezralozno nadati?  a u sportu je to ipak najmanje stetno.

lunoprof @ 22:44 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 20, 2011
molim vas, ako imate volje citati.. procitajte sve, i dodatke koje sam kasnije pisala, na kraju posta, kao reakcije na zbivanja i komentare

 

Cula sam da je ChopSui ukrao tonu zlata od Wakame. Wakama je imao imanje u gradu na obali rijeke PingPong. Saznala sam to sasvim slucajno, od jednog pijanog, pomalo cudnog, zaraslog covjeka u jednom lokalu na periferiji Bing Bonga gdje sam bila na proputovanju. BingBong je glavni grad drzave KamoSutra. Rijeka Ping Pong je bila jako velika rijeka na cijoj desnoj obali se nalazio grad Zaboravljen. U taj grad dolazilo je puno stranaca, no ChopSui i Wakama su bili gradani KamoSutre.  

Po povratku u Zagreb odmah sam prijavila taj slucaj u prvoj policijskoj stanici. Napravljen je zapisnik, slucaj je odmah preuzelo tuziteljstvo, dignuta optuznica. Nigdje nisu mogli naci adresu ChopSui-a pa su hitnim postupkom prijavili Interpolu, koji je efikasan kao i uvijek, odmah proslijedio Internacionalnu tjeralicu za ChopSui-jem. Interpol je oduvijek bio poznat po ozbiljnosti, citala sam jos davnih dana o njihovim akcijama u knjigama o Megreu. 

Probudila sam se sva sretna kad su na radiju javili kako je ChopSui uhicen u drzavi ZumbiZumbi, te da ceka izrucenje Hrvatskoj gdje ce mu se  suditi. Frapiralo me iznenadenje nastalo u drzavi KamoSutra. Pa zar nije kod njih stigla ta ista Interpolova tjeralica odavno? Izgleda ni tad, ni sad, nije im bila cudnog porijekla, nacina i razloga. Jedino im cudno sto je netko reagirao po medunarodnom zahtjevu. Cudna neka drzava, KamoSuta..

 

Ipak mi je trebala dupla kava da shvatim kako ne ludim i da je to bio samo san. Ili ipak mozda nije?

 

Mozda bi trebalo sutra prijaviti John-a iz US na postaji u Crnomercu. Za onu kradu dijamanata u NYC-u.. Cisto radi provjere..


Ili mozda samo treba  procitati novine i shvatiti gdje se nalazimo.

 

 

 

***dodatak i link na clanak index


tek sto sam napisala pricu, izasao je novi clanak o slucaju Purda. HR tj. DORH smatra kako nema dokaza za optuznicu protiv Purde. Ono sto je frapantno i zastrasujuce jest da je sada ostavljen na milost i nemilost Srbiji. Covjek, hrvatski drzavljanin, moze biti bez problema izrucen drugoj drzavi .. optuzen za djela koja je navodno pocinio u Hrvatskoj, za djela koja u Hrvatskoj smatraju da ne postoje. Ovo je cisto ludilo. Svi se smijemo kad neka islamska drzava osudi nekog recimo americkog pisca koji zivi i radi u napr. LA.. Smatramo to ludoscu fanatika i ekstremista. Kad neka druga drzava optuzi gradanina nase zbog djela koja je navodno pocinio u svojo kuci, u Hrvatskoj, i jos dobije internacionalno priznatu optuznicu (interpol je izdao tjeralicu) nikom nista. Pa kakvu mi to drzavu imamo? Tko je ovdje lud? Da li mi uopce imamo drzavu? To znaci da sada svi koji zele nekoga optuziti za djela u nekoj zemlji (a tamo smatraju da nema razloga za optuzbu) trebaju naci samo dovoljno politicki podobnu zemlju koja ce prihvatiti njihovu optuznicu i zatraziti mjedunarodnu tjeralicu (koju ce medunarodna agencija odmah prihvatiti)? Cini mi se da sanjam..

 

*** jos malo .. moram komentirati, imam potrebu reci bas sasvim jasno o cem razmisljam

nemam obicaj komentirati svoje postove, no danas imam veliku potrebu reci: Ovdje se ne radi o Srbima, ni o njihovim politicarima, ni o drzavi, ni o srpskom nacionalizmu ... o negativnim stvarima koje se tamo mogu naci. To je problem Srbije i srpskih gradana koji oni moraju sami rjesiti. Ovdje se radi o jurisdikciji Srbije nad hrvatskim teritorijem i hrvatskim gradanima koje nasa drzava prihvaca kao normalne!

Ovdje se radi o nasoj drzavi. O hrvatskim drzavljanima koje ocito svatko tko mu se prohtije moze tuziti i medunarodno tjerati ako sumnja u nezakonite radnje koje je "osumnjiceni" pocinio u Hrvatskoj. Sutra to moze biti bilo koja drzava svijeta. To je prvo sto me fascinira, jurisdikcija tude drzave nad nasim teritorijem i nasim gradanima.. ne neke medunarodne zajednice, ne UN, ne Haag-a, nego ocito bilo koje drzave. Ni medunarodna javnost to ne smatra cudnim, to me jos vise zacuduje. Bas me zanima kako bi Interpol reagirao da jedna drzava kao nasa zatrazi internacionalnu tjeralicu za nekim Amerikancem zbog djela koje je pocinio u recimo Madarskoj, a nedo bog u US. Da li bi tada prihvatili zahtjev i objavili medunarodnu tjeralicu? Da li bi ikom u ovom zapadnom svijetu bilo normalno da se takvom covjeku sudi u Hrvatskoj? Ja sam potpuno uvjerena kako bi takav zahtjev bio ismijan i odbijen.

Drugo sto me izuzetno ljuti je nebriga hrvatskih vlasti za svoje gradane. Bez imalo truda, savjesti, bez iceg sto je netko zasluzio samo zato sto je drzavljanin, nasa drzava ga prepusta na milost i nemilost drugoj drzavi. A dodatno se tu radi o covjeku koji je bio branitelj te iste drzave. To je bolesno stanje.
Malo manje bolesno je sto smo dozvolili srpskoj drzavi sudenje srbima za Ovcaru, bar su sudili svojim gradanima, no nitko se nije pitao zasto srbi vode parnicu za zlocine u Hrvatskoj? Zasto je jedna suverena drzava (RH) dozvolila da netko sudi zlodjela na njezinom teritoriju u drugoj drzavi? I to po zakonima te druge drzave. (Glavas-BiH.. dodatak za razmisljanje) Ovo je samo nastavak nebrige, prosirenje ovlasti koju smo prepustili strancima nad nasim teritorijem i nad nasim gradanima. To je sramota nas svih. Drzavnog vodstva dakako ne, jer njima ionako nije stalo ni do drzave, a pogotovo ne do njenih gradana.

Ovo nije problem branitelja, ni rata 90-tih. Ni Srba, ni srpskih politicara.. Ovo je problem hrvatskih gradana koji imaju drzavno vodstvo skoro 20 godina isto, a koje ih je vrlo cudno vodilo kroz rat, pokralo i osiromasilo. Na kraju se pokazalo kako im ni do teritorija ni do gradana apsolutno nije stalo. (Rijecki doktor-BiH). Dapace, potpisali su sporazume koji omogucuju rusenje pravomocnih presuda donesenih u Hrvatskoj.


Ili je to sve moguce zato sto su nam politicari toliko prljavi, toliko ogrezli u zlocinima i kriminalu da se ne usude nikome suprotstaviti braneci interese drzave i njenih gradana? Da nisu, ne bi se nista od ovakvih stvari desavalo.

inace.. Purda je uhapsen na srpski zahtjev.. koji je reakcija na slican hrvatski zahtjev ili obrnuto.. a sve nakon sto se predsjednici izgrlise i izljubise.. policije udruzise.. svecano svi obecavsi suradnju, nehapsenja i tako to... i to samo zato da nas zabavljaju dok oni dalje kradu. da ne razmisljamo o njima, nego se ponovo posvetimo onom sto nam u ovom trenutku nije presudno za prezivljavanje. Kruha i Igara.. samo zbog toga je Purda uhapsen.. Da li ce za par godina biti emitirani dogovori izmedu srpskih i hrvatskih politicara o ovom slucaju na nekom radiju, kao sto su bili emitirani dogovori Sanadera i Janse? Dogovori o podizanju nacionalizma sa svrhom ostanka na vlasti lopova i kriminalaca.


Zar je covjekov zivot (Purda je za mene prvenstveno covjek) toliko malo vrijedan da ga politicari zrtvuju bez pardona jer treba s necim zabaviti narod dok oni rade lose ili nista? Da li ste mozda primijetili kako se netko zabrinuo za "Covjeka Purdu"?

Ne, svi pricaju o drzavama, politicarima.. strankama, nacionalnostima, braniteljima, .. a bas nitko o Covjeku!

 

evo jos jedan link za one koji imaju volje : Spiskovi tajni-svinjarije javne

od sinoc, petak 21.01. .. puno kasnije od svih napisa (valjda ceka reakcije) oglasio se index (ali se oglasio, sto je dobro) pa tko hoce moze i to procitati.


lunoprof @ 16:36 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 19, 2011
 

ovo mi se dopalo pa sam prepisala :

"Ako je netko počinio ratni zločin, ako je ubio civila zato što mu je smetao iz imovinskog ili bilo kakvog drugog civilnog razloga, kako možemo očekivati da će mu u cilju biti zaštita nekog drugog civila u mirnodopskim uvjetima? Ubijanje nevinih obično pokazuje opće pomanjkanje milosrđa, a štićenje ubojica nevinih baca sumnju na namjere takvih ljudi." (Ana Benačić,19.01.2011.,tekst: Da ipak vjerujemo Seksu?)


A ono sto bih dodala je.. Zlocinac je zlocinac, samo sto je bio rat pa se usudio. Da nije, mozda ne bi nikad postao takav zlocinac. Nedostatak civilne drzave umnozava kolicinu zlocinaca jer nema straha od kazne. Dapace, takve akcije su nemusto ili sasvim glasno stimulirane od politickog vodstva. No, stiteci zlocince, ako vec nemamo onu unutrasnju zelju osude i kaznjavanja svakog zlocina, ugrozavamo svoj zivot. Zlocinac, kojeg neki jos uvijek, nazalost, nazivaju junakom sposoban je pociniti jos zlocina. Pogotovo kad se osjeca sticen. Rata nema, pa je bliza okolina zlocinca jedino moguce mjesto djelovanja. Oni koji stite zlocin i zlocince ugrozavaju nas svih.

Dakle ili budite ljudi i osudite zlocin koji je neljudski ili budite samo zabrinuti za svoju vlastitu guzicu (i onu svojih bliznjih) pa ucinite isto. Sto se mene tice, svejedno mi je koji cete razlog odabrati kao presudan za uklanjanje ubojica i mucitelja iz naseg(svojeg) drustva. Najvaznije je da nestanu i oni i oni vazniji, koji su im to isto omogucili ili stimulirali. Njih svakako ne treba zaboraviti, jer da ih nije bilo vecina ratnih zlocinaca bi i dalje bila (ili postala) dio sitnog ili krupnog kriminalnog miljea i ne bi blatila imena casnih ljudi koji su u ratu ucestvovali samo zato sto je rat bio.

Ponekad se pitam koliko li je ratno i posljeratno izvanredno bogacenje (krada, profiterstvo, mito, pronevjera) samo posljedica zlocina i skrivanja zlocina ? Ako nista drugo, o ovom treba dobro razmisliti.
lunoprof @ 15:20 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 17, 2011
cudan je put gospodnji...

eto nije bas donio civilizacijski suvremeno drustvo preko nase granice..

osim sto je netko na papiru zapisao : Hrvatska je sekularna drzava. Meni se vise cini kao neka feudalna, makar nije tako napisano. 

Kazu na index-u da je Vatikan tj. katolicka crkva u problemima. Bas me zanimalo kakvim pa odoh procitati, a kad tamo opet pare.. Kao bussines news dode ta informacija, vise nego li nesto sa duhovnom obnovom covjeka u modernom drustvu. Naslov uobicajenono bombastican, donekle lazan: Katolicka crkva gubi doticaj sa suvremenim covjekom! .. a ispod toga o lovi koju skvadra u Njemackoj i Belgiji ne zeli davati pedofilima.

Ja bih prije odabarala naslov: Hrvatska gubi doticaj sa suvremenim svijetom! Naime, mi ne mozemo birati koga zelimo financirati i koliko dugo, a ni zasto. Cak ne mozemo birati ni sa kolikim iznosom zelimo nekog financirati. Crkva i politicari dodu vise kao zasticene biljke, a Hrvatska kao rezervat koji ce ih jos dugo ocuvati u nepromjenjenom izdanju dok sav narod ne postane fosilan. To je dugoracni plan koji ce nasim "zasticenim mesozderkama" donijeti silno bogatsvo od nafte i plina koja ce tada biti placana zlatom. Do tad ce zivjeti na ovom sto su dosad uzeli. Cini mi se kako nece trebati skromno, jer se vec dosta nakupilo. A mi imamo jos za dati.. Ne dugo, ali imamo.

Osim, ako, ... mislim ako.. je jos uopce moguce ..ako imamo neke jos snage..

Aboridani hrvatski

ako odlucimo postati Suvremeni Aboridani hrvatski .. civilizacijski prilagodeni bliskoj nam okolici na zapadu

Pa pocnemo placati samo onoliko i samo onima koji su to radom zasluzili imamo sansu za to dobiti adekvatnu uslugu, primjerenu civilizacijskom razvoju. Ovako, oni na pausalu, a mi na pusioni.

 

 

***vahaha ovi su vec postali.. novi-plinski-biser-u-iranu bit ce rata kazu svi, a ja cu.. ..

dodatak.. dan dva poslije.. vec je krenulo.. link: sad-prijeti-novim-sankcijama-iranu

lunoprof @ 13:08 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 16, 2011

Sad ce neki prozvati buraza ... bez veze.. ja se pitam :

Koliko je stvarno DrIvo maznuo, kad je 3.000.000 dao milodara?lol

glupi narode

drugo nam ne preostaje

...a malo kasnije...

eto ti ga na.. popodne su skoro to i rekli..

a don vinko je ljut na novinare


http://www.index.hr/vijesti/clanak/doznajemo-don-vinku-sanaderu-jos-nisu-blokirani-racuni-ali-se-istrazuje-porijeklo-novca/533331.aspx

...saga se nastavlja jos malo kasnije...

sve smo blizi istrazi porijekla imovine solinskih vjernika...

don Vinko kaze da je novac crkven, a otkud crkvi ako ne od vjernika?


znaci solinski vjernici su sumnjivi ... otkud im toliko,

a ne bi se reklo po onom kako zive, znaci skrivaju prihode!


http://www.index.hr/vijesti/clanak/don-sanader-to-su-konstrukcije-i-lazi-nadbiskupija-zna-za-milijune-na-racunu/533331.aspx

lunoprof @ 09:09 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, siječanj 15, 2011
.. besposlen pop i jarice krsti.. tako i ja.. citam index umjesto da radim ono sto moram.. i sad jos kao nesto pisem..

Uglavnom, svi ovi HR osumnjiceni, pa onda mozda optuzenici, ili polupokajnici..  HDZ ekipa snova vuce se danima sa bezveznim clancima.. Dr Ivo posebno. Da li ce ili nece pristati na brzo izrucenje? Mozes si misliti kak je to interesantno. Naravno NECE. Zasto bi? Netko tko je jedan od glavnih organizatora HDZ-eove organizacije, inicijator i Big Boss svih aktivnosti koje i dalje traju, a vode nas svih u stecaj, nije toliko glup da bi uletio bez borbe u ruke Pravosuda te iste drzave. To isto pravosude i zakoni koristili su mu godinama, zna ih predobro, a ni savjetnici mu ne nedostaju.

Voljela bih kad bi netko tko se u ovo profesionalno razumije ozbiljno napisao clanak. Ja cu se samo potruditi laicki sebi i zainteresiranima objasniti neke osnovne razlike izmedu nasih zakona (i odnosa prema optuzenima) i onih koji vrijede u ostalim EU drzavama.

Dakle, nasi zakoni su slicniji nekim Ruskim zakonima.. zaostatak bivseg sistema.. koji nije mijenjan jer je dobro posluzio svrsi totatlitarnih vlada do sada. Ako netko "misli" da ste nesto ozbiljno zgrijesili pa vas prijavi (osoba ili policija, tuzilastvo mislim isto), krivicno, kod nas je postupak slijedeci: Odmah te murja skeba. Nemas pravo na advokata ni na obranu sutnjom sve dok te murja ne preda dalje, tuzilastvu. Murja te ispituje, a pri tome ne znas zasto.. Jer nisu duzni reci razlog. Naravno, kad ni nema optuznice.. to je sve jos istraga. I tako to moze do beskraja.. 

Tek kad tuzilastvo preuzme ide neki normalniji postupak. No dok to dode do tuzilastva vec je proslo ohohoho... Onda tek advokat i tuzilastvo pregovaraju da li covjek ostaje ili izlazi iz zatvora. Ono sto je smijesno jest da skoro svaka prijava zavrsava optuznicom. Bez obzira na kolicinu dokaza. Stvar je jednostavna da ne moze biti jednostavnija. Ako tuzitelj ne digne optuznicu moze biti sam na meti kolega zbog neke pristranosti, pa onda bolje optuziti neg ne.. tu je ipak karijera u pitanju..  (Ili metne u ladicu, zbog politicke podobnosti optuzenika.. ili .. no to je vec druga prica..) Posljedica takvog tretmana prijava su pretprpani sudovi raznih predmeta koji nemaju sanse u postenom postupku zavrsiti osudom. No dobro, sudski postupak moze uvijek biti i onaj drugi.. Nikad se ne zna.. Jer kod nas su svi ovisni od ovisnih, a oni od onih drugih, pa sto ne optuziti?

Europa to radi drugacije. Policija takoder pozove ili zeli privesti nekog, no ako covjek nece ne mora tamo ici. Covjekov advokat zatrazi predmet od tuzilastva, dobije optuznicu i onda je vec stvar jasnija. Doticni bar zna od cega se treba braniti. I opet ne treba ici na policiju davati nikakve izjave. Njegov advokat u njegovo ime to isto napise i posalje tuziteljstvu doticne drzave.. pa se oni malo dopisuju.. Pa onda ako ima dokaza dize se tuzba i krece sud, a ako nema odbija se prijava. Jednostavno. Pola posla rjeseno prije nego opce dode do suda. No i to je lako objasnjivo. Da se neki tuzitelj tamo negdje na zapadu usudi dignuti par optuznica u ime drzave, pa zatim izgubiti na sudu tih istih par.. posao i karijera su mu upropasteni. Jasno i normalno. Trosio je drzavni novac bez smisla i razloga. To je nedopustivo za jednog drzavnog sluzbenika.

Kod nas svi trose drzavni novac sakom i kapom, tako da nije ni logicno ocekivati kako bi se ova sica mogla tretirati kao greska u karijeri drzavnog sluzbenika. To ionako skoro svi birokrati nase drzave rade. Ne tretira se kao krada, ni kao nemar u poslovanju. Pa zaboga, nece svi ko Roncevic.. taj je stvarno imao peh, naje.. zbog sasvim uobicajenog ponasanja. Ono drugo mu nisu nasli.


Ono sto je stvarno jako, jako lose u zakonskom postupku Hrvatske jest da se kod nas uvrijezenim postupkom mogu goniti svi koji nisu na liniji. Dok se covjek opravda vec je bio u zatvoru, na ispitivanjima itd... Gotova karijera, prihodi .. pola zivota upropasteno.. a samo se nekom zamjerio, i taj je poslao prijavu. Nista drugo. Ta prijava skoro pa ne mora biti ni argumentirana.

Kako bi rekao nas Predsjednik ... sve mora biti po zakonu.. a da li je zakon u redu?

Sve treba biti Pravedno.. cesto se pitam sto stoji iza te rijeci Pravda? Sto u stvari to znaci politicarima RH, a sto nama, obicnim ljudima?

 

Da je zakona i pravde, one ljudske provodene od ljudi (zvali se oni policija, tuziteljstvo ili sud svejedno) po zakonima kakvi god da jesu.. kakva god nam regulativa bila ne bi se dogodila ovakva pljacka, ne bi sudili ljude samo zato sto su se zamjerili vladajucima, nego zato sto su stvarno napravili nesto lose. Ne bi Sanader bio u Austriji, ne bi pola politicara sjedilo na Markovom, vec malo juznije, preko Save.. ... ... ... .. ..

Svejedno bi taj zakon RH bilo dobro promijeniti. Ovakav kakav je, daje velike mogucnosti za progon nepodobnih.. Davno je napisan i nikad promjenjen bas iz tih istih razloga.

A prica o Sanaderu.. to mi je vec sad malo dosadno.. vise me zanima sto je sve utihnulo oko Mercepa.. Sto sad misli Seks? .. Mislim stvarno nije trebalo opet dizati i setati borce po trgovima da bi se sakrile neke stvarno prljave stvari koje s njima nemaju nikakve veze.. a nisu ni zabavne. Opet se igraju s ljudima, mucno, ruzno i neljudski..
lunoprof @ 17:03 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, siječanj 14, 2011
 

Fino je Fina (1. siječnja 2011.) preuzela prisilne naplate, ovrhe od banaka. Po prvi puta od osnutka RH i prema poduzecima i prema gradanima.

Pristiglo je oko 11 milijuna računa i oko 600.000 osnova za plaćanje, a kako neke osnove za plaćanje sadrže više predmeta ukupan broj predmeta u obradi prelazi 730 tisuća.

13. siječnja 2011. godine, broj blokiranih računa građana iznosio je 162.204, a računa poslovnih subjekata 109.237.

Oko 30% poduzeca je u blokadi.

U Hrvatskoj radi nesto vise od milijun ljudi, od kojih 20% ne prima redovno placu.

Ima oko 1.000.000 penzionera od kojih 80% jedva izlazi na kraj sa racunima, a neki bas i ne.

Svakoj ovrsi prethodile su odvjetnicke ili javnobiljeznicke opomene  oko 100KN. (bankovne su mila majka, max.50KN, te su bile prve)

Svaka prisilna naplata sadrzi barem 125KN Javnobiljeznickih troskova, bez obzira  na iznos naplate. Svaka ovrha sadrzi barem 300KN odvjetnickih troskova. (i za dug od 36kn napr. odvoz smeca/2008 isto).


Poduzeca su ionako u banani. Sad ce otpustiti ono malo radnika sto jos nisu, iako ne moraju imati nesavladive probleme, no jednostavnije je nego se izloziti riziku dodatnim problemima. Sad ce neki radnici koji ostanu bez placa, ne zbog neisplate istih ili otpustanja, vec zbog nagle naplate nekih ovrha ostati bez sredstava za zivot, pa ce se njihovo psihicko stanje odraziti na posao. ...pa ce onda dobiti otkaz. Jednostavno, zar ne?


Javni biljeznici i odvjetnici u ovom trenutku imaju zetvu kakva je nezapamcena od osnutka drzave. Ovisi samo koji se bolje uhljebio kod HTV, elektre, Holdinga i ostalih institucija tog tipa, kao odasiljac opomena, ovrha, itd.. Dakle, "oni" su dobili nov izvor brzo naplativih prihoda.


Drzava je nasla posao za agenciju s kojom nisu znali sto ce. Dakle, Fina je pronasla svoju svrhu. Radi ponovo posao koji je vec netko prije napravio, samo sad na jednom mjestu. Dakle javni sluzbenici iz Fine nece biti otpusteni, dapace, rade ljudi i prekovremeno, kazu u dvije smjene. Banke su vec bile placene za obavljanje tog posla. Sto smeta da se jos jedanput taj posao obavi. Nista, ne placaju ga ni Vlada, ni Jaca, vec gradani koji su ionako prezaduzeni. Pa kad su u banani, nek budu u dvije. A Vlada je nasla posao za svoje sluzbenike. Kod zaposljavanja treba samo paziti na pouzdanog vlasnika. Neki, kao Vlada su sposobni pa uvijek nadu svrhovit ili ne, ali svakako naplativ posao za svoje ljude. Za Javne sluzbenike.

Eto, bas sam danas cula kako mirovinski sluzbenici bas ne znaju kako se obracunava i uplacuje I ili II stupanj. Nema veze, glavno je da provode reviziju uplata iz 94. Koja je vec do sada tri puta obavljena. Sto smeta, ima love u mirovinskom pa nek se radi. Samo da nema otpustanja.  


Gospodarski oporavak je poceo. Vlada je uspjela. Snalazljiviji Javni Biljeznici, Odvjetnici, direktori koji su im dali posao, te javna sluzba Fine i poneka dodatna, nasli su novi izvor prihoda.

Neka nam Vlada Vlada. Nek Ministarstvo Gospodarstva ne radi ni dalje. Samo da su na vlasti. Ima kamata, onih 17% (inace lihvarske, po zakonu, osim kad ste duzni proracunu). Naruciti ce drzava i javna poduzeca jos poslova koje nece platiti, ali ce naplatiti kamate za nepodmirene obaveze drzavi od onih kojima nisu platiti.

Naruciti ce vlada i sluzbe i ministarstva jos poslova koji su vec obavljeni, da sacuvaju tako vazna "proizvodna" radna mjesta.

Zivili vi meni sa rakijom domace proizvodnje iz placeniog kotlica carinskoj upravi! Da svi tako revnosno podrzavaju propise kao karlovacki vrhovnici (koji su, cini mi se najvise kotlica naplatili u Hrvatskoj) imali bi i oni za izlete u medugorje susjedne nam drzave, te se duhovno obnovili za nove radne pobjede u 2011. Ne znam sto kaze ministrant gospodarstva na to, no svakom "razumnom" je jasno da ce nakon besplatnog izleta sa duhovnom obnovom svi direktori i javno-sluzbenici dati puno duhov(itije)nije rezultate.. Bog vam pomogo narode.. je naravno za ocekivati. A mozda i Bog vam platio..


Za sve ostale.. preporuka.. "Brzo na burzu.. " "nezaposleni imaju svoju zivotnu sansu..." Jaca nudi  zaposlenje na citavih mjesec dana! 3.500kn (za novi pocetak nezaposlenima) po popisivacu (treba ih oko 12.000) novog popisa stanovnistva!

Tako, nek se zna. Ne misli Vlada samo na svoje, Javne, sluzbenike vec se posebno brine o nezaposlenima.

Samo ne znam da li ce do izbora taj popis biti vjerodostojan... tko zna koliko ce naroda pocrkati..

 

sto se mene tice, ovaj tekst bi se mogao nastaviti jos kilometrima, no to ionako nema smisla jer smo mi svi svega svjesni, a njih nije briga. dakle ovo je kraj ovog teksta za mene.

 

 

 

** korisna informacija (bar mi se cini)** pazite kod placanja zaostalih racuna pri upisu "poziva na broj", cak i na broj racuna placanja. ako ste vec dobili opomenu obavezno upisite taj p.n.b. jer ce vam vrlo vjerojatno onaj "obicni" poslati novce na "friskija" ili cak buduca placanja umjesto na zaostatke. posebno pazite na prijelazu godine (kao sada). naime neke ustanove preknjize dugove iz prosle godine na drugi konto, pa prema tome takva placanja zahtjevaju sasvim drugi poziv na broj od onog kojeg imate (porezna). ono sto platite, misleci da ste platili dug zatim odlazi na novija potrazivanja, a vi mozete dobiti cak i ovrhu. ako ste podmirili dug nazovite ili posjetite tu ustanovu i provjerite stanje vaseg racuna. ili neposredno prije uplate provjerite sve podatke. nije sigurno da je kod vas isto kao i kod njih, a ovrhe brzo idu zadnje vrijeme na izvrsenje.


lunoprof @ 09:31 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 12, 2011


lunoprof @ 19:32 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 11, 2011
nek idu u...

kad misle prestati....... oni......

jucer sam bas mislila na njega..  puno....

a mogli smo se druziti jos dugo..ovo je epitaf, jos jednom kolegi, prijatelju.. ne morate komati.. samo je meni lakse kad sam napisala.

sorry kaj nisam odmah to rekla.

lunoprof @ 14:33 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 9, 2011
Poznato je kako su mnogi narodi u povjesti stovali, a i sada stuju Boga Falusa. Mnogo Stupova Pobjede - Obelisk (ova) rasprostranjeno je diljem svijeta. Ne bi se reklo kako su Hrvati podigli mnogo monumentalnih spomenika Bogu Falusu, ako zanemarimo antene mobilne telefonije. No ipak, hrvatski Bog Falus vrlo je prisutan, pa kao i sve takvo ima mnogo svojih lokalnih specificnosti..

Najvise glasnih stovatelja ima medu muskarcima, sto je zacudujuce, zar ne? Obelisk sa velicinom i mjestom u vlastitom izlozbenom prostoru cesta je tema kucnih i birtijaskih druzenja, cak i internetskih. Kao i evidencija posjecenosti privatne izlozbe. Tko kaze da nismo kulturan narod? Makar su prezentirane statistike o popularnosti vrlo slicne statisci Snjezne kraljice.

Turci, koji su zastali negdje kod Sigeta, a relativno kratko bili, u shvacanju boga Falusa ostavili su velik utjecaj tradicijom nabijanja na kolac svih prisutnih koji se nisu duzno klanjali. Malo zapadnije od nas kolceva tradicija, kao popularna praksa stovanja davno je izumrla kao jednostrano djelo vlasnika kolca.

No, no .. i kod nas je skoro izumrla, ne bunite se odmah, ovo je ozbiljan clanak sa stvarno obradenim, realnim cinjenicama.. Dakle, nastavimo mirno dalje.. Skoro izumrla nije tako los rezultat zivota u ovim krajevima. Treba uzeti u obzir sva kretanja, ratove, osvajace, novija vjerovanja, staroslavensku ostavstinu, danasnje drustvo.. pa mirno prihvatiti postojanje raznih Sekti stovatelja Boga Falusa.

Dakle, najglasnija Sekta, jest Sekta br. 100. To je sekta sa povremenim trzajem atavizma, koja je kao i sve primitivno u nasem danasnjem drustvu poprilicno glasna, cak agresivna. RK-Crkva ima veliki utjecaj na kulturu naroda u Hrvatskoj, bez obzira na tradiciju mnogobostva. Tako da se atavisticko-RKcrkveni odnos prema Bogu prenosi i na Falusa u Hrvata. To nije nesto sto bi vecina podrzala, no ne usudi se javno osporiti, pa se jos uvijek gura kao ispravno. Becki dvor je ipak uspio ostaviti nekih utjecaja medu najglasnijim stovateljima. Ispoljavanje takvih nositelja malog falusa, clanova Sekte br. 100, prema odabranoj stovateljici lako je primijetiti u obliznjim hramovima :  Za mene pivo, za picku sok... Javno, jasno i glasno pokazano vlasnistvo nad falusom te njegovom sljedbenicom o kojoj se mali falus brine (placa sok). Napredniji su dosli i do pive, sto znaci da maloj zeni daju ipak veca javna prava od fanaticnih muslimana. Moglo bi se reci kako su nasi krajevi pod utjecajem istoka i zapada dosli do sadasnjeg stanja. Ono sto ne znam pod ciji povjesni utjecaj bih svrstala jest javno-glasan poziv sa oltara-sanka nepoznatoj potencijalnoj stovateljici govornikovog falusa: Mala, os se jebat? ... pa zatim, nakon ignoriranja glasnogovornika... Ooo, ko ti kriv,.. ne znas sto propustas.. a ja znam sve sto tebi treba.. dobra jebacina. U slucaju pozitivnog refleksa, slijedi becka skola sa gore navedenim tekstom o bezalkoholnim picima. 

Postoje naravno i druge sekte stovatelja Boga Falusa. 99. je takoder dosta glasna, i dosta muskularna.

Sto se vise priblizavamo Sekti br. 1 dolazimo do zapanjujucih rezultata. Sekta sve brojnija, ne tako glasna, ali sa dosta razvijenim programom dvospolnih, javnih i privatnih nacina stovanja Boga Falusa i Njegove Bozice. Na sveopce zadovoljstvo clanica i clanova reda nit trebaju soka, a nit pive za iskazivanje postovanja svojoj bozici i bogu. Majka priroda i uspon na ljestvici najvise su doprinjeli sirenju pripadnika Sekte br. 1..

Dakle, sekte imaju razlicite pristupe stovanju. Neki se K..ce, sa ili bez.  Neki vode strasnu ljubav, sto je nemoguce bez svjesnog stovanja oba bozanstva. Ili se opeku, pa invertiraju bozanstvo, uglavnom ne bas zivotno hrabri pripadnici sekte. Ili .. ili ...


Bog Falus i njegova Bozica, u svom prvotnom obliku, dosta su vazna bozanstva u ovim krajevima. Sto je vrlo pozitivno, jer takvo vjerovanje spara novce za kupovinu substituta ovdasnjem narodu koji voli biti jeben i ostati posten. Neki kroz rijeci, a neki kroz djela. Sto naravno, s pamecu ima puno veze.

 

A za kraj..  

Zivio Hrvatski Bog Falus! I njegova Bozica! Zivjele sve Sekte! Mi smo tolerantan, razuman i razvijen narod, ako jesmo.
lunoprof @ 12:18 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, siječanj 8, 2011
Ponekad je tesko izaci iz vlastitog mira, posvetiti se uznemirujucem svijetu oko sebe. Sasvim je lijepo razmisljati cisto, bez straha da si se nekom bezrazlozno zamjerio. Bez bojazni da si nesto krivo napravio. Ne zato da te vole, nego zato sto ti nije stalo sto misle, bar vecina. Mir je ono sto zelis. Misli brzo teku, nema ih potrebe glasno izgovarati. Takozvana zivotna ljenost.

Sve dok ne dozivis trenutnu preobrazbu i imas potrebu reci o cem razmisljas. Onda nastaju problemi ako je izgovoreno negativno prihvaceno. Ili ako sam nisi zadovoljan glasno izrecenim, neodgovarajucim za ono sto si mislio. Ili zbog nepotrebnosti izricaja. Zar je uopce bilo potrebno micati se u zvucno-pisane sfere ljudskog postojanja? Nitko to nije trazio. Osim onog unutrasnjeg impulsa drustvenog bica, kratkotrajnog.

Dakle, opet se guras u sferu koja nije za tebe, a ne znas ni sama kamo ides kad krenes. Ne zelis ispravljati krive Drine, to znas vec odavno, prelijena si, a nema ni svrhe. To vrijeme trosis za sebe, ne za druge. Preobrazba ne traje dugo, toga si bila svjesna i prije pocetka zvucno-pisane akcije. Svi smo ono sto jesmo i sto od sebe napravimo.


A jebiga, .. samo sam covjek..  no svejedno volim ljude.

lunoprof @ 12:28 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 5, 2011
 

reality

reality & dreams

just click beetwen


lunoprof @ 21:33 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
flashHeader
geotoolbar

web tracker